condusul pe zapada

Tot ce trebuie sa stii despre condusul pe zapada

Nu toți sunt entuziaști când vine vorba de prima zăpadă, cu atât mai puțin șoferii începători, care nu au condus niciodată pe o astfel de vreme. În articolul de astăzi, vom încerca să prezentăm câteva îndemnuri în ceea ce privește condusul pe zapada, dar și să amintim câteva sfaturi generale, utile în sezonul rece.

Fii cu ochii pe semnele de circulație

Multe dintre ele pot fi acoperite din cauza zăpezilor, iar altele pot fi căzute din cauza vântului puternic. Încearcă să fii cât mai atent, iar dacă nu reușeși să citești ce scrie pe ele,  încearcă să le identifici după forma lor unică.

Semnul ”Stop” este singurul semn de circulație cu formă de hexagon, semnul  ”Drum cu prioritate” este singurul semn sub formă de romb, iar semnul ”Cedează trecerea” este sinugurul sub formă de triunghi orientat cu baza în sus.

Redu viteza și păstrează distanța regulamentară

Zăpada și poleiul fac din condus o adevărată provocare, motiv pentru care orice manevră pe care o efectuați trebuie realizată cu maximă atenție. Chiar și o banală curbă se poate dovedi periculoasă, în cazul în care nu adoptați viteza adecvată.  Cel mai bine pe o astfel de vreme este să reduceți viteza și să păstrați distanța regulamentară dintre mașini. În acest fel, evitați pe cât posbil șansele unui accident auto.

Testează asfaltul

Dacă drumul este gol și șoseaua suficient de lată, încearcă să ciupești puțin frâna când ești în treapta a două de viteză, eventual poți trage și puțin de volan, stânga sau dreapta. Exercițiul este unul interersant deoarece vei vedea cum reacționează mașina ta pe gheața, polei sau zăpadă. Fiecare automobil are modul lui unic de a reacționa, fiind infulențat de greutatea mașinii, de caroserie, de jante și bineînțeles de cauciucuri.

Folosește frâna de motor

Chiar dacă ești fericitul posesor al unui autoturism dotat cu ABS, ESP, Controlul Tracțiunii și-așa mai departe, mașina ta va aluna exact ca o sanie dacă vei apăsat brusc pedala de frână, atunci când te afli pe o suprafață alunecoasă. Cel mai bine este să folosiți frâna de motor, adică să treceți automobilul dintr-o treaptă superioară de viteză, într-o treaptă inferioară.

De asemenea, mai avem pentru tine o serie de sfaturi care îți pot fi de folos când vine vorba de condusul pe zapada:

  • Ridică ștergătoarele pe timpul nopții, deoarece apa care este acumulată în partea de jos a parbrizului se va transforma în scurt timp în gheață. Dacă nu le ridici, ștergătoarele vor îngheța odată cu apă, fâcându-le nefuncționale.
  • Nu folosi frâna de ajutor pentru perioade lungi de timp, deoarece cablurile pot îngheța și se pot rupe cu ușurință. Pentru asigurarea mașinii în momentul în care este oprită, cel mai bine este să introduceți schimbătorul de viteze într-o treaptă inferioară.
  • Utiliează un antigel special pentru iarnă.
  • Ia cu tine diverse produse din comerț care te ajută la dezghețarea ușilor autoturismului sau a capacului de la rezervor. Prețul unor astfel de produse este relativ mic, iar disponibilitatea lor este destul de mare, mai ales în această perioadă a anului.

Dacă mai sunt sfaturi în ceea ce privește condusul pe zapada, vă invităm să folosiți secțiuneam de comentarii din josul paginii, pentru a le împărtăși cu noi și cu restul șoferilor.

O iarnă plăcută tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *