Ce sunt anvelopele all-season și sunt potrivite pentru tine?

Cumpărarea de anvelope pentru un vehicul poate fi o afacere complicată. Între evaluările rezistenței la uzură a benzii de rulare, evaluările vitezei, recomandările de temperatură și dimensiuni, este dificil să determinăm ce anvelopă este cea mai potrivită pentru un anumit vehicul și regiune geografică.

Până la sfârșitul anilor 1970, șoferii din multe părți ale lumii se confruntau cu povara de a schimba anvelopele când vremea se răcea. În 1977, pentru a ușura inconvenientul de a trece de la anvelopele de vară la cele de iarnă, compania Goodyear Tire & Rubber a lansat prima anvelopă all-season.
Anvelopele all-season înseamnă că acestea sunt potrivite pentru utilizare în majoritatea locurilor și în cea mai mare parte a anului. Aceasta nu înseamnă că șoferul le poate monta și să nu mai aibă grijă de ele. Deși majoritatea vehiculelor noi vin astăzi echipate cu variante de anvelope all-season instalate de fabrică, există încă situații care pot pune serios la încercare anvelopele all-season și le pot depăși limitele.

Cunoașterea anvelopelor potrivite pentru anumite vehicule și regiuni poate contribui la siguranța șoferului, a pasagerilor și a drumurilor. Pe măsură ce vremea de vară se răcește, prevestind sosirea sezoanelor mai reci și mai aspre, șoferii ar trebui să acorde o atenție sporită asigurării siguranței vehiculelor lor, ceea ce include conștientizarea anvelopelor.

Aceasta este valabil în special pentru părinții care se confruntă cu anxietate în legătură cu noile rutine de carpooling afectate de pandemia de coronavirus în toamnă.

Potrivit unui studiu realizat de gigantul anvelopelor Michelin, 39% dintre părinții chestionați declară că au grijă mai bună de vehiculele lor deoarece știu că vor conduce mai mult. Șaptezeci la sută spun că ar prefera ca copiii lor să călătorească singuri în mașină cu ei, ceea ce înseamnă mai multe mașini pe drumuri.

Pentru a maximiza siguranța pe drum, iată o prezentare a diferitelor tipuri de anvelope și beneficiile fiecăruia:

Anvelopele all-season sunt proiectate pentru a oferi o performanță acceptabilă într-o varietate de condiții meteo, cum ar fi uscat, umed și ușor înghețat. Ele sunt concepute să ofere o aderență adecvată pe diferite suprafețe de drum și să ofere confort în timpul condusului.

Beneficiile anvelopelor all-season constau în versatilitatea lor. Acestea sunt potrivite pentru utilizare pe tot parcursul anului în zonele cu climat moderat, unde temperaturile nu scad la niveluri extreme în timpul iernii. Aceste anvelope pot face față condițiilor de iarnă ușoare, precum un strat subțire de zăpadă sau temperaturi mai scăzute.

Cu toate acestea, deoarece anvelopele all-season sunt concepute pentru a se descurca într-o gamă largă de condiții, ele nu oferă performanța maximă în comparație cu anvelopele specializate. În condiții extreme de iarnă, cum ar fi zăpadă adâncă sau gheață, anvelopele de iarnă specializate vor oferi o aderență superioară și control mai bun.

În plus, în comparație cu anvelopele de vară, anvelopele all-season pot avea o performanță mai scăzută în privința aderenței pe carosabil uscat și pot avea o durată de viață mai scurtă.

Prin urmare, dacă locuiești într-o zonă cu ierni aspre sau în care întâmpini frecvent condiții de conducere dificile, cum ar fi zăpadă abundentă sau gheață, ar putea fi mai potrivit să optezi pentru anvelope de iarnă specializate. Acestea vor oferi o siguranță și o performanță superioară în condiții extreme de iarnă.

În concluzie, anvelopele all-season sunt o opțiune bună pentru conducătorii auto care doresc o soluție versatilă și convenabilă în zonele cu climat moderat și în care nu se întâlnesc condiții de iarnă severe. Cu toate acestea, în situații extreme, anvelopele specializate pot oferi performanță și siguranță superioare.

Anvelopele all-season prezintă modele de aderență și compuși de cauciuc care le fac potrivite pentru utilizarea în condiții umede și o gamă largă de temperaturi ridicate și scăzute. Anvelopele sunt proiectate să reziste la zăpadă ușoară, ceea ce înseamnă că șoferii le pot folosi pe tot parcursul anului în cele mai multe temperaturi. Cauciucurile folosite în anvelopele all-season sunt concepute să rămână flexibile și maleabile, chiar și la temperaturi apropiate de punctul de îngheț.

Cu toate că termenul “all-season” implică faptul că anvelopele sunt bune în toate sezoanele, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Acestea sunt concepute să aibă maleabilitate pe tot parcursul anului, dar anvelopele all-season nu pot înlocui în mod adecvat anvelopele de iarnă specializate. De asemenea, nu vor oferi o aderență maximă în condiții calde. Producătorii de anvelope sacrifică aderența maximă în condiții calde pentru a crea o anvelopă mai rezistentă și cu o durată de viață mai lungă. De aceea, anvelopele de iarnă specializate sunt ideale în cele mai reci climaturi.

Care sunt beneficiile anvelopelor all-season?
În general, anvelopele all-season oferă o serie de beneficii care pot depăși unele dintre limitările lor inherente pentru mulți cumpărători:

  • Tracțiune decentă pe suprafețe umede datorită modelelor complexe de aderență care ajută la evacuarea apei de sub anvelopă.
    Eficiente la temperaturi de până la 40 de grade
  • Durată de viață mai lungă decât anvelopele concepute pentru condiții specifice
  • Potrivite pentru utilizarea pe aproape orice tip de vehicul, de la autoturisme la SUV-uri și minivane.
  • Se comportă în mod încrezător pe o varietate de terenuri și condiții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *