Pregatiri pentru plecare la mare

Întrebările de pe buzele tuturor atunci când ne întâlnim întâmplător zilele acestea sau pur și simplu discutăm despre lucruri de interes cotidian este când avem concediu și când plecăm la mare. Nu dacă plecăm la mare ci când pentru că pentru români plecatul la mare vara, în concediu, măcar pentru câteva zile a devenit o necesitate, un dat. Motivele acestei stări de fapt nu tocmai neplăcute sunt mai multe. Suntem bombardați în fiecare zi cu știri despre litoralul românesc, suntem hipnotizați de imaginile mării albastre și ni se spune constant că polul distracției s-a mutat la mare. Cine n-ar vrea să ajungă acolo? De ce nu ”Electric Castle” sau ”Rockstadt Extreme Fest”? Nu oricine rezistă unui astfel de maraton atât muzical cât și din multe alte puncte de vedere. Marea ne așteaptă cu cățel și purcel: e locul ideal de joacă, de relaxare, de distracție, ieșire din cotidian.

Continue reading

Imparatia lui Făt-Frumos

Se lăsase seara în odaia lui Făt-Frumos. O seară frumoasă și caldă de început de iulie, când lumea tocmai ce începe a respira după arșița zilei ce se sfârșește. Făt-Frumos de-abia ce se așezase în fața calculatorului și își răspundea la mail-uri, pentru că multe mai erau îndatoririle sale de prinț. Nu înțelegea cum se descurcaseră timp de secole întregi strămoșii lui, trimițând misive către prieteni prin slugi călare, străbătând cuprinsurile împărăției în calești și neîndrăznind decât arareori să părăsească hotarele țării pentru că ar fi fost o adevărată aventură de câteva luni.

Continue reading

Anvelopele Eco-Friendly – un pas spre o lume mai curată

Întrebarea pe care o vor lansa mulți dintre cei care citesc acest titlu este dacă există așa ceva. Iar răspunsul este unul afirmativ. Așa cum există mașini prietenoase cu mediul, există și anvelope care au ca scop protejarea mediului înconjurător. Se pare că în sfârșit, o mare parte din omenire, cel puțin cea aflată la un grad de civilizație suficient de mare pentru a înțelege problema globală în ansamblu, a înțeles faptul că fără un mediu suficient de curat, avansul tehnologic nu va mai avea relevanță pentru că Pământul care susține viața nu va mai exista așa cum îl știm. Povestea prieteniei omului cu mediul înconjurător nu mai este doar un frumos basm de adormit copiii, ci o realitate stringentă.

Continue reading

concediu, relaxare

Concediu – stres sau relaxare?

Plecarea în concediu sau într-o banală excursie este atât de des un prilej de stres și iritare mai degrabă decât un prilej de anticipare entuziastă a unui moment atât de visat de-a lungul întregului an. În loc să ne gândim cu bucurie și cu nerăbdare la clipele minunate pe care le vom petrece cu familia sau prietenii, făcând în sfârșit lucruri care să ne scoată din plictisul cotidian, majoritatea dintre noi încercăm să ne organizăm cât mai bine, de parcă concediul ar fi încă o sarcină de serviciu pe care trebuie să o ducem la îndeplinire cu eficiență maximă și rapiditate.
Continue reading

Anvelopele de vara – la fel de important sa ne reintoarcem la ele?

În legislația românească există OG 5/2011 care stipulează necesitatea de a avea autovehiculele proprietate personală echipate cu anvelope de iarnă, un act normativ controversat dar pe care românii l-au luat în serios, în primul rând din cauza amenzilor mari aplicate pentru nerespectarea sa, dar și pentru că participanții la trafic este foarte posibil să se fi convins de eficacitatea sa cu ocazia diferitelor evenimente din trafic.

Dar nu despre anvelopele de iarnă ne-am propus să discutăm azi. Iarna cu dificultățile ei, cu șoselele acoperite de zăpadă și cu drumurile închise a trecut și sezonul călduros a început. Probabil că o parte dintre șoferi au făcut trecerea de la anvelope de iarnă la anvelope de vară, dar unii dintre ei mai ezită, considerând că necesitatea de a avea două seturi de cauciucuri este mai mult o găselniță a producătorilor de anvelope, care vor dor să/și vândă marfa. În cele ce urmează vom încerca să vă dăm câteva motive pentru care această teorie este una validă.

Continue reading

Ce faci cu anvelopele uzate?

Deși la un moment dat sau altul în viețile noastre declarăm că suntem îngrijorați de soarta planetei și că suntem persoane prietenoase cu mediul, este foarte posibil să nu ne fi gândit de multe ori ce am putea face pentru a ne aduce aportul la supraviețuirea cât mai lungă și în cât mai bune condiții a planetei. Spre exemplu, de câte ori ne-am gândit ce se întâmplă cu cantitatea extrem de mare de anvelope uzate care sunt uneori depozitate în anumite locuri dar de cele mai multe ori sunt dosite cât mai departe de ochii tuturor? Foștii lor proprietari se gândesc, poate, cel mult la faptul că ele le poluează câmpul vizual dar implicațiile sunt extrem de mari.
Continue reading

anvelope all season

Este rentabil sa folosim anvelope all season?

Se spune că un set de anvelope all season îmbină caracteristicile anvelopelor de iarnă cu cele ale anvelopelor de vară. Până nu demult ele erau un compromis din punct de vedere al circulației pe drumurile din România pe timp de iarnă, dar în prezent se aplică ordonanța guvernamentală din 2011. Aceasta obligă toți șoferii ca să aibă dotat autoturismul cu anvelope de iarna pe timpul sezonului rece. Continue reading

cand se folosesc luminile de avarie

Cand se folosesc luminile de avarie?

Una din întrebările cele mai comune din chestionarele auto pentru școala de șoferi este: cand se folosesc luminile de avarie?

Deși, în teorie, majoritatea șoferilor cunosc această informație, în practică, în special după mulți ani de condus, anumiți șoferi nu rețin toate posibilele situații în care sunt folosite luminile de avarie. Continue reading

politia rutiera

Ce drepturi ai cand te opreste politia rutiera

Există momente în viața noastră ca șoferi când ne oprește politia rutiera în trafic. Fie că este vorba de un control de rutină, fie că pur și simplu doresc să ne legitimeze, este dreptul lor să ne oprească și este obligația noastră să ne supunem, indiferent de situația în care ne aflăm.

La fel ca orice alt șofer român, Costel, tată a doi copii, nu cunoaște în totalitate drepturile polițiștilor și obligațiile șoferilor în trafic. Însă, el este singurul din familia lui care conduce.  Continue reading

structura anvelope

Structura anvelope: ce trebuie sa stii

Ești curios să afli care sunt elementele care alcătuiesc structura anvelope? Într-un articol anterior am discutat despre procesul de fabricare al anvelopelor, însă acum vom aborda acest subiect dintr-un alt punct de vedere. Dat fiind că anvelopele sunt elementul cel mai important când vine vorba de siguranța traficului, este esențial să cunoaștem cât mai multe detalii despre acestea. Continue reading