Sofer incepator? Cum sa treci mai usor de iarna!

Deși am mai scris pe acest blog în trecut diferite sfaturi pentru soferi incepatori indiferent de sezon, am decis că este momentul să mai venim cu o listă de sfaturi pentru orice sofer incepator, pe timp de iarnă.

Mai exact, este vorba de prima iarnă ca șofer. Dacă ai avut „norocul” să faci școala de șoferi în timpul iernii, atunci ai deja experiența condusului pe zăpadă și în condiții dificile. Dacă ai făcut totuși școala de șoferi în alt sezon și nu ai apucat să conduci foarte mult până să vină prima zăpadă și să schimbi cauciucurile de iarnă, este timpul să te pregătești, pentru că întotdeauna prima iarnă ca șofer este cea mai dificilă.

De ce este iarna dificilă pentru un sofer incepator?

Să începem cu începutul:

#1 Deszăpezirea

Am mai vorbit noi pe acest blog despre cum să fii eficient la deszapezit mașina. Poate fi o adevărată pacoste, mai ales dacă ești grăbit.

De aceea, ține cont de asta: întotdeauna când știi că pleci dimineața cu mașina pe timpul iernii, trezește-te cu cel puțin jumătate de oră mai devreme.

Știu, nu sună încurajator. Însă trebuie să faci acest lucru ca să fii lângă mașina ta pentru procesul de deszăpezire. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să pornești motorul ca să se încălzească, iar apoi folosind o mătură (sau perie specială pentru parbriz) începe să cureți zăpada de sus în jos, nu invers.

După ce ai dat zăpada jos de pe mașină, să te aștepți ca dedesubt să se afle o crustă de gheață. Știu că nu e motiv de bucurie.

Pentru asta ai nevoie de o racletă din cauciuc (nu din plastic), ca să nu zgârii mașina. Folosește-o cu încredere, în timp ce motorul se încălzește și este pornit radiatorul mașinii ca să te ajute la dezghețarea geamurilor.

De sus în jos, curăță gheața de pe parbriz și dacă vezi că nu se ia din prima, nu forța. Așteaptă până își face efectul sistemul de climatizare al mașinii. Curăță bine geamurile în dreptul oglinzilor, parbrizul frontal, luneta și, dacă ai timp, și geamurile din spate.

#2 Încălzirea motorului

Perfect! Ai terminat de deszăpezit! Totuși, sper că nu ai uitat să pornești motorul înainte. Este important ca motorul să se încălzească și să fie pornit cu cel puțin 5 minute înainte să pleci.

Niciodată nu porni mașina din prima (chiar dacă nu ai avut zăpadă și gheață pe parbriz), pe timp de iarnă! Motorul trebuie neapărat încălzit înainte să pleci.

Cum îți dai seama când motorul este încălzit? Ține mâna în dreptul ventilatoarelor și vezi dacă vine aer cald. E important să faci căldură în mașină înainte să pornești la drum, atât pentru tine, cât și pentru motorul mașinii.

#3 Condusul prudent

Și ai pornit la drum! Chiar dacă nu ești sofer incepator, este important să conduci prudent pe timp de iarnă (regula se aplică în orice alt anotimp).

Totuși, pe timp de iarnă carosabilul îți poate face surprize. De aceea, menține distanța regulamentară față de cel din fața ta, condu sub viteza legală, mai ales dacă este polei și folosește frâna de motor mai mult decât cea de picior, pentru că altfel riști să patinezi (indiferent de anvelopele tale).

condusul prudent iarna

#4 Dezaburirea

După ce ai început să conduci, vei constata că diferența mare de temperatură față de exterior a făcut ca geamurile să se aburească pe interior.

Setează nivelul aerului la cel puțin treapta a doua și pe modul dezaburire. Apasă pe butonul dezaburire pentru lunetă (parbrizul din spate), pentru că acesta este unul din geamurile care se va aburi primul și din mers nu ai cum să recurgi la metode manuale de ștergere.

#5 Condusul pe întuneric

O altă dificultate care face condusul pe timp de iarnă periculos este faptul că se întunecă repede. După ora 17:00 este deja întuneric afară.

Cu atât mai mult trebuie să conduci prudent când este întuneric, să mergi sub viteza legală și să nu te lași „orbit” de farurile celor de pe contrasens. Mereu să te uiți la axul drumului din dreapta când trece cineva cu faruri puternic luminate prin fața ta și să menții direcția paralelă cu acesta.

Nu privi direct în farurile lor, pentru că riști să ai câteva secunde oarbe, care la volan pot fi fatale.

Te-ai convins că nu e ușor să fii sofer incepator pe timp de iarnă? Cu toate acestea, nu trebuie să te lași înspăimântat și să încerci condusul pe timp de iarnă, chiar și cu un însoțitor la început. Pentru că doar prin experiență poți deveni un șofer mai bun!

Sper să ții cont de aceste sfaturi și să te ajute să treci cu bine peste prima ta iarnă în calitate de sofer incepator!

Să auzim numai de bine!

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *