Nu este un secret faptul că, în timp, piesele unui automobil se uzează și trebuie înlocuite cu altele noi. Nimic nu este făcut să dureze o viață. Această situație este una perfect normală, atât timp cât piesele despre care vorbeam nu se uzează mai devreme decât ar trebui să fie firesc. Din păcate, de cele mai multe ori, chiar noi șoferii suntem cei vinovați pentru degradarea prematură a pieselor autoturismului.
Pornind de la această idee, prezentăm în articolul de astăzi cinci cauze ale uzurii pneurilor care pot fi întâlnite prematur și concomitent, cinci metode prin care vă puteți prelungi durata de viața a anvelopelor dumneavoastră.
Cauzele uzurii pneurilor
1. Condusul agresiv
Condusul agresiv este considerat de către experți ca fiind principalul factor din cauza căruia anvelopele se degradează prematur. Plecările în trombă de la semafor, frânările puternice și curbele luate cu viteză pe asfaltul uscat pot reduce chiar și cu o treime durata de viață a unui cauciuc, dacă sunt practicate cu regularitate.
Renunțarea la stilul de condus agresiv poate aduce și multe alte avantaje, cum ar fi: reducerea consumului de carburant și ulei, sporirea nivelului de siguranță și creșterea duratei de viața a celorlalte piese din componența autoturismului.
2. Purtarea unui singur set de pneuri tot timpul anului.
După cum bine știți, conform Ordonanței Guvernului nr. 5/2011 cauciucurile de iarnă sunt obligatorii de fiecare dată când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar nerespectarea acestei ordonanțe atrage după sine sancționarea șoferului în conformitate cu regulamentul în vigoare.
Dacă sunteți printre șoferii care folosesc pneuri de iarnă în toate cele patru anotimpuri, aflați că acest lucru le va crește rata uzurii. Acest lucru se intâmplă deoarece compozița cauciului folosit în construcția anvelopelor de vară face ca anvelopa să se dilate foarte mult la temperaturi ridicate, dar și pentru faptul că pneurile sunt rulate dublu față de cât ar fi normal.
3. Alegerea necorspunzătoare a pneurilor.
După cum am spus într-un articol precedent, atunci când alegem noile anvelope pentru mașină trebuie să fim foarte atenție la ce scrie pe etichetă, deoarece acestea trebuie cumpărate în funcție de anumite criterii. În cazul în care indicele de sarcină sau indicatorul de viteză nu sunt în conformitate cu specificațiile autoturismului dumneavoastră acestea se vor uza mai devreme decât ar trebui să o facă.
4. Dereglarea geometriei direcției.
O reglare incorectă a unghiului de cădere ori a unghiului de convergență facilitează degradarea prematură a pneurilor. Pentru a testa dacă geometria roților este bună eliberați volanu mașinii atunci când vă aflați la drum întins.
Dacă în 1-2 secunde mașina își schimbă direcția spre stânga sau spre dreapta înseamnă ca e timpul să faceți o vizită la service-ul auto. În cazul în care doriți să testați acest lucru nu uitați să vă luați toate măsurile de precauție.
5. Achiziția pneurilor de la vânzători neautorizați.
La fel ca in orice alt domeniu, au existat și vor exista în continuare replici ale unor brand-uri celebre. Încercați să nu vă lăsați atrași de prețurile scăzute deoarece calitatea pneurilor contrafăcute lasă de dorit. Compozița cauciucului, modului de construcție, dar și proprietățile anvelopei diferă de cele ale anvelopelor originale, fapt pentru care cauciucul se va uza mai devreme decât credeți.
Sperăm că aceste sfaturi v-au fost de folos pentru a face față uzurii pneurilor.
Pentru anvelope originale, vă invităm să ne vizitați site-ul de anvelope auto unde găsiți aproximativ 50 de brand-uri și peste 1000 de modele de pneuri.
sursa imagine: automedia.com