cum stabilesti presiunea din pneuri

Cum stabilesti corect presiunea din pneuri

Aderența unei anvelope este influențată în mod direct de trei factori: compoziția cauciucului, presiunea din pneuri și desenul benzii de rulare. În articolul de astăzi ne vom îndrepta atenția asupra presiunii și a modului în care aceasta influențează autoturismul.

Atenția pe care o acordați către presiunea din pneuri trebuie să fie una sporită, întrucât de ea depind factori precum durata de viața a cauciucului, acvaplanarea, ținuta de drum, distanța de frânare și chiar consumul de carburant. Pentru a facilita parcurgerea textului și pentru a oferi un plus de eficacitate articolului, am ales să structurăm întreaga informație sub forma „întrebare și răspuns”.

Înainte de a trece mai departe, să ne familiarizăm puțin cu partea tehnică.

Ce este presiunea din pneuri și în ce se măsoară?

Presiunea din pneuri este forţa pe unitatea de suprafaţă, aplicată în direcţie perpendiculară pe suprafaţa unui obiect. În Sistemul Internațional de măsură, presiunea se măsoară în unități Pascal, dar aceasta se mai poate măsura și în psi (pounds/square inch), în bari, ori în atm (atmosfere).

Unde găsesc presiunea recomandată pentru automobilul meu?

Fiecare automobil primește de la producător presiunea optimă recomandată pentru pneuri. Aceasta poate fi scrisă pe stâlpul dintre portiere, pe marginea portierei dreapta față, în cartea tehnică a mașinii ori, în unele cazuri, în interiorul capacului de la rezervor.

Dacă tot nu ați găsit, puteți verifica în baza de date online a producătorului autoturismului, ori puteți cerceta forum-urile de specialitate. Respectarea presiunii recomandate de producător este obligatorie, deoarece aceasta este adaptată vehiculului dumneavoastră și astfel puteți optimiza performanțele anvelopelor și siguranța dumneavoastră.

De ce sunt furnizare două presiuni diferite?

De cele mai multe ori producătorii furnizează două presiuni diferite. Prima dintre ele este pentru ”condiții normale de conducere”, atunci când greutatea autovehicului este una cu puțin peste nivelul standard, iar cea cea de-a doua este pentru atunci când vehiculul este încărcat cu persoane, ori transportă o greutate suplimentară.

Unde pot verifica presiunea din pneuri?

Nivelul presiunii se poate verifica în stațiile de alimentare, în service-uri ori ateliere ori la vulcanizare. Dacă dețineți un manometru, presiunea se poate verifica și acasă.

O dată la cât timp trebuie verificată presiunea?

Presiunea din pneuri trebuie verificată cel puțin o dată pe lună și înainte de a porni într-o călătorie lungă. De asemenea ea trebuie verificată în cazul în care vă apare notificare de la computer-ul de bord al autoturismului, în cazul mașinilor mai noi.

Presiunea inadecvată poate scădea durata de viață a cauciucului?

Răspunsul este da. Cu cât presiunea este mai mică, cu atât scade și anduranța pneurilor, ducând în timp la deteriorarea anvelopei. De asemenea, umflarea insuficientă a celor patru pneuri poate crește riscul de acvaplanare, distanța de frânare și consumul de carburant.

Este normal ca anvelopa să piardă aer?

Da, este perfect normal. Anvelopa pierde aer tot timpul, tocmai de aceea presiunea trebuie verificată lunar. În cazul în care unul din pneuri pierde aer mai mult decât celelalte, încercați totuși să aflați dacă există vreo problemă cu el.

Pentru a avea rezultate excelente, stabiliți corect presiunea din pneuri și faceți cele mai bune alegeri în materie de cauciucuri. Aflați care sunt acestea din top-ul postat săptămâna trecută de echipa iTyres.

5 thoughts on “Cum stabilesti corect presiunea din pneuri

  1. Pingback: 9 trucuri sa obtii mai putin consum de carburant - Anvelope Auto

  2. Pingback: Care este durata de viata anvelope? - Blog iTyres

  3. Pingback: Consumul de carburant se mareste daca...

  4. Pingback: 6 semne de uzura anvelope - Anvelope Auto - Blog iTyres

  5. Pingback: Proprietatile unui set de anvelope camioane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *