anvelope camioane

Care sunt proprietatile unui set de anvelope camioane

Te-ai întrebat vreodată cu ce este diferit un set de anvelope camioane față de unul de anvelope destinate autoturismelor? Probabil că aceasta este una din întrebările pe care ți le-ai adresat, ca dovadă că acum te afli pe un blog despre anvelope auto 🙂

Într-adevăr, până acum în toate articolele despre anvelope am făcut referire strict la cele pentru mașini mici și medii, mai puțin pentru vehicule cu tonaj ridicat. Însă, deoarece anvelopele destinate acestora au o serie de proprietăți speciale, este momentul să le discutăm.

Anvelope autoturisme vs anvelope camioane

Spre deosebire de anvelopele cu care probabil ești deja obișnuit, cele pentru camioane sau vehicule de mare tonaj sunt de mari dimensiuni și create special să reziste unei greutăți mult mai mari.

De aceea, acestea au presiunea din pneuri mult mai mare, chiar dacă materialele care stau la baza acestora sunt similare: cauciuc sintetic, cauciuc natural, carbon și alți compuși chimici care îi oferă rezistența ridicată. 

Rezistența la rulare este un factor de care se ține cont în stabilirea acestei diferențe. La autovehiculele de mici dimensiuni, se spune că acestea consumă între 5 și 15% din combustibil datorită rezistenței la rulare a anvelopelor, pe când la camioane, acest consum este mult mai mare.

Deoarece anvelopele sunt un factor esențial în menținerea siguranței și vehiculele de mare tonaj sunt adesea folosite ca mijloace de transport de marfă și chiar de pasageri, rezistența la rulare pentru anvelopele acestora este calculată cu mare precizie matematică, în funcție de tracțiunea umedă și de aderență. 

Un alt aspect pe care cu siguranță l-ai observat dacă ai studiat îndeaproape cauciucurile camioanelor constă în canalele de scurgere a apei, adâncite și raportate la grosimea cauciucului. Aceste canale sunt circumferențiale pentru roțile de camioane și sunt direcționate din centru înspre zonele laterale, spre deosebire de cauciucurile autovehiculelor, unde orientarea este inversă.

Majoritatea cauciucurilor destinate camioanelor și autovehiculelor de mare tonaj sunt dotate cu tuburi interioare sub forma unor baloane de forma torusului alcătuite din material impermeabil precum cauciucul sintetic moale. Ele au ca scop prevenirea scurgerilor de aer, care în cazul unui vehicul de mare tonaj pot fi fatale în mers. Ele rețin presiunea aerului din interior și se mai numesc și „camere”.

Presiunea de umflare este impusă de obicei de producător și este trecută în manualul de utilizare a fiecărui autovehicul. 

anvelope tractor

anvelope tractor

Reșaparea anvelopelor de camioane este mai puțin costisitoare decât înlocuirea lor cu altele noi. Însă, așa cum am menționat într-un articol despre pneuri resapate, chiar dacă este mai mic costul, nu este recomandat. De aceea, foarte puțini proprietari de camioane recurg la această metodă pentru autovehicul, însă o folosesc la rulote sau remorci. Deși nu prezintă niciun pericol, reșaparea anvelopelor trebuie efectuată fără asumarea niciunui risc. De aceea, este recomandată mai degrabă la autovehiculele de mici dimensiuni.

Codurile de mărime sugerează dimensiunea anvelopei, precum și câteva din limitările sale de bază, precum rezistența la portare sau viteza maximă cu care pot rula. Seturile de anvelope camioane au coduri de mărime specifice dimensiunii acestora. Majoritatea mărimilor sunt date de sistemul metric ISO, însă câteva camioane și autovehicule speciale nu se încadrează în acesta și pentru ele există sisteme numerice diferite, specifice flotației acestora.

Anvelopele sunt o invenție complexă a oamenilor, acestea adaptându-se de-a lungul timpului pentru o gamă variată de vehicule, de diferite dimensiuni. De la anvelopele de mici dimensiuni, destinate bicicletelor, scuterelor, roților de suport și până la anvelopele de tractoare, camioane, vehicule de construcție și chiar avioane, ele sunt adaptate din punct de vedere al dimensiunii, presiunii, rezistenței și componenței, precum și tipului de drum pentru care sunt destinate.

Sperăm să îți fie utile informațiile noastre despre proprietățile specifice la anvelope camioane și să contribui cu un comentariu dacă ai orice fel de observații sau completări!

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *