Întrebările de pe buzele tuturor atunci când ne întâlnim întâmplător zilele acestea sau pur și simplu discutăm despre lucruri de interes cotidian este când avem concediu și când plecăm la mare. Nu dacă plecăm la mare ci când pentru că pentru români plecatul la mare vara, în concediu, măcar pentru câteva zile a devenit o necesitate, un dat. Motivele acestei stări de fapt nu tocmai neplăcute sunt mai multe. Suntem bombardați în fiecare zi cu știri despre litoralul românesc, suntem hipnotizați de imaginile mării albastre și ni se spune constant că polul distracției s-a mutat la mare. Cine n-ar vrea să ajungă acolo? De ce nu ”Electric Castle” sau ”Rockstadt Extreme Fest”? Nu oricine rezistă unui astfel de maraton atât muzical cât și din multe alte puncte de vedere. Marea ne așteaptă cu cățel și purcel: e locul ideal de joacă, de relaxare, de distracție, ieșire din cotidian.
Există însă o problemă demnă de luat în seamă. Pentru majoritatea dintre noi, marea este la câteva sute de kilometri. Drumul până la mare este o adevărată aventură și de aceea, plecatul la mare în sezonul estival este un eveniment. Există așteptări, speranțe, nostalgie, amintiri frumoase, dar și teama că lungul drum până acolo va fi presărat cu aventuri sau situații neașteptate, chiar neplăcute. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare atunci când vă pregătiți pentru cea mai așteptată călătorie a anului.
În primul rând, stabiliți intervalul pe care să îl petreceți la mare cu câtva timp înainte. În acest fel, veți avea timp să vă obișnuiți cu ideea și toate celelalte planuri ale dumneavoastră se vor învârti în jurul acelui interval. Este destul de puțin probabil să apară ceva neprevăzut de o importanță mai mare decât plecarea, așa că aceasta va rămâne prioritatea pe care să vă concentrați în intervalul respectiv. Evident, există și cazul în care apar urgențe medicale sau de altă natură, dar atunci plecarea iese din discuție.
În al doilea rând, începeți pregătirile pentru plecare din timp. Și prioritatea dumneavoastră ar trebui să fie pregătirea autovehiculului cu care vă veți deplasa împreună cu familia. Va fi necesară o revizie a acestuia în așa fel încât să nu apară probleme neașteptate la plecare. Rezolvați orice defecțiune majoră care v-ar putea lăsa cu mașina în drum și nu aplicați din nou sloganul ”Lasă că merge-așa!” Este posibil ca mașina să se defecteze chiar înainte de plecare, punându-vă în ipostaza de a găsi rapid un alt mijloc de a ajunge la mare la timp întrucât mulți dintre dumneavoastră aveți bilete rezervate.
În al treilea rând, nu lăsați verificarea sau reparația la mașină pe ultima sută de metri, în așa fel încât să fiți nevoit ca exact înainte de plecare să faceți un mare efort financiar. Încercați să duceți mașina la service sau să schimbați cauciucurile cu cel puțin o lună înainte. În acest fel, plecarea în concediu nu va fi umbrită de necesitatea de a tăia din bugetul pentru vacanță din cauza unei probleme care nu suportă amânare.
În ultimul rând, dar nu ultimul ca importanță, încercați să vă modificați percepția cu privire la revizia autoturismului dumneavoastră. Nu considerați acest lucru o grijă în plus sau o sursă de stres. Gândiți-vă că este o investiție în siguranța dumneavoastră, una care vă va asigura că la momentul plecării, nimic nu vă va putea strica buna dispoziție. Plecarea în vacanță tinde să ne facă euforici, să ne ridice moralul până la cer dar și capetele la nori, evident la modul metaforic. Partenerul nostru de nădejde va rămâne ”cu picioarele pe pământ” și ne va ajuta să ajungem la destinație cu bine. Și pentru ca picioarele acestea să rămână ferme pe pământ, nu uitați să le ”încălțați” adecvat. Chiar dacă dumneavoastră veți pluti purtați de vise, ele n-o vor face. Așa cum spune englezul, ”you will tread on solid ground”.