concediu, relaxare

Concediu – stres sau relaxare?

Plecarea în concediu sau într-o banală excursie este atât de des un prilej de stres și iritare mai degrabă decât un prilej de anticipare entuziastă a unui moment atât de visat de-a lungul întregului an. În loc să ne gândim cu bucurie și cu nerăbdare la clipele minunate pe care le vom petrece cu familia sau prietenii, făcând în sfârșit lucruri care să ne scoată din plictisul cotidian, majoritatea dintre noi încercăm să ne organizăm cât mai bine, de parcă concediul ar fi încă o sarcină de serviciu pe care trebuie să o ducem la îndeplinire cu eficiență maximă și rapiditate.

Ei bine, nu! Începeți pregătirile din timp, dar nu cu golirea întregului conținut al dulapului în mijlocul camerei și împachetarea hainelor. Dacă faceți acest lucru mult prea devreme, riscați să trebuiască să despachetați pentru că anumite obiecte vestimentare vă vor trebui în zilele premergătoare plecării, dar și pentru că s-ar putea să fiți nevoiți să împachetați alte haine, în funcție de schimbările climatice sau informațiile de ultimă oră despre locul în care plecați.

Încercați să adunați informații despre loc: climă, obiceiuri, condiții în hotel dar și atracții turistice de vizitat. Astfel, spre exemplu, nu veți avea surpriza de a constata că nu aveți îmbrăcăminte sport pentru o drumeție până la un templu sau o ținută elegantă pentru o plimbare în centrul orașului. Adunați laolaltă toate actele necesare călătoriei și nu lăsați pe ultima zi obținerea asigurări medicale sau orice alt document, oricât de ușor vi s-ar spune că este procesul de obținere. În acest fel, în ultimele zile ale călătoriei veți avea o grijă mai puțin.

În cazul în care centrala, mașina de spălat sau aragazul vă provoacă neplăceri, încercați să chemați un specialist pentru a remedia problema, întrucât nu ar fi plăcut să vă treziți în timpul vacanței gândindu-vă la ceea ce vă așteaptă sau ce s-ar putea întâmpla între timp. Lăsați cheile casei unei persoane de încredere care poate trece măcar o dată pentru a vedea dacă totul este în ordine.

Nu luați chiar tot ce vă gândiți că v-ar putea trebui, nici măcar în ceea ce privește vestimentația. Există riscul de a vă îngreuna mult prea tare bagajul și a vă încărca mașina inutil, cu lucruri pe care nu le veți folosi. Spre exemplu, evitați să vă luați ținute pe care nu le-ați purtat nici acasă, gândindu-vă că veți găsi ocazia potrivită de a le purta în vacanță.

Nu lăsați fiecare membru al familiei să își facă bagajul pentru a constata la final că volumul acestora este mai mare decât cel scontat. Agreați asupra unei genți sau a unui rucsac pe care fiecare membru al familiei să îl poarte, în afară de bagajul care să conțină lucruri comune. Faptul că fiecare dintre membrii familiei va răspunde de un bagaj va face mai ușoară gestionarea acestora și îi va face să se gândească de două ori la lucrurile pe care le vor lua cu ei.

Nu în ultimul rând, dacă veți face călătoria cu mașina personală, asigurați-vă din vreme că mașina funcționează bine, că are revizia făcută, că este anvelope potrivite de vara, care vor transforma călătoria într-una de plăcere și nu într-un stres în plus. Călătoriile sunt aventuri în care nu ne este testat curajul, ci ne sunt încântate simțurile, gândurile ne sunt împrospătate și perspectiva asupra lucrurilor modificată. Vă doresc ca vacanța dumneavoastră să nu fie o listă de lucruri bifate și la finalul ei să simțiți liniștea și relaxarea visate, precum și nostalgia frumoaselor zile petrecute acolo unde vă dorește inima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *