Imparatia lui Făt-Frumos

Se lăsase seara în odaia lui Făt-Frumos. O seară frumoasă și caldă de început de iulie, când lumea tocmai ce începe a respira după arșița zilei ce se sfârșește. Făt-Frumos de-abia ce se așezase în fața calculatorului și își răspundea la mail-uri, pentru că multe mai erau îndatoririle sale de prinț. Nu înțelegea cum se descurcaseră timp de secole întregi strămoșii lui, trimițând misive către prieteni prin slugi călare, străbătând cuprinsurile împărăției în calești și neîndrăznind decât arareori să părăsească hotarele țării pentru că ar fi fost o adevărată aventură de câteva luni.

Căzuse pe gânduri când, dintr-o dată se auzi o bătaie la ușă și servitorul lui credincios intră ținând în mână o tavă cu un răvaș. După sigiliu, era de la împăratul Roșu, vecinul și prietenul său și data când fusese trimis îl umplu de mânie de Făt-Frumos. Douăzeci și șase mai! Cât timp pierduse! Și prietenul lui îi cerea ajutorul. Cea mai frumoasă fată din împărăție, viitoarea lui soție fusese furată de către Zmeul de la Răsărit, care, atenție, demarase în trombă la volanul unei strășucitoare mașini sport, cu anvelope nou-nouțe și cu un motor ce se auzise pe ulița mare a cetății și băgase în sperieți pe toți locuitorii acesteia! Făt-Frumos oftă. Ce înseamnă să nu fii la curent cu progresul tehnologic! Să nu știi de calculator, e-mail, telefon mobil sau măcar un pager. Nu degeaba investise tatăl lui atâta în educația sa. Îl trimisese la cele mai bune școli din Europa să învețe despre calculatoare și tehnologie și fie cu un pas înaintea tuturor.

Nu avea timp de pierdut. Prietenul lui voia să-l ajute să o caute pe frumoasa lui viitoare soție și se pare că o luase către hotarele țării lui Făt-Frumos în fuga sa. Deși, se gândi cu amărăciune Făt-Frumos, până acum a și părăsit această țară. Nu era timp de zăbavă. Se și gândea flăcăul nostru că dacă ar fi să-și aleagă chiar și cel mai bun cal al lui tătâne-său, cu care să zboare ”zi de vară până-n seară”, tot n-ar ajunge. Scrisoarea era trimisa de mai bine de o lună iar zmeul avea o mașină sport bună, gândi el. Nu-i era prea la îndemână ce avea să facă dar… Se duse la tatăl său împăratul și îi ceru mașina pe care acesta și-o cumpărase din Apus chiar anul trecut, când fusese prin părțile acelea la băi și de care era atât de mândru.

Mașina costase cât un sfert din împărăție, așa că împăratul nici nu vru să audă de planul acesta. În zadar îi explică Făt-Frumos că era o urgență, că prietenia pentru vecinul său era cea care îl mâna în a cere un asemenea lucru. Împăratul fu de neînduplecat. ”Alege orice altă mașină din garajul meu! La drept vorbind, nici măcar nu am scos-o anul acesta din garaj. Are anvelope de iarnă și așa nu poți circula cu ea!” Făt-Frumos zâmbi și-i spuse tatălui: ”Doar n-ai investit atâta în mine încât să mă poticnesc eu de o asemenea problemă!” Merse înapoi în odaia sa, deschise laptop-ul, tastă ”anvelope de vară”, intră pe ityres.ro și comandă un set nou-nouț de anvelope. Ba le alese pe cele mai bune pentru că primul lucru pe care văzut atunci când a intrat pe site fusese ”Oferta la anvelope de vară”. A cerut să-i fie livrate în regim de urgență și a doua zi dimineață s-a îndreptat spre iatacul împăratului să-i spună că problema era rezolvată și asta chiar din bugetul propriu pentru că nu costase chiar atât de mult. Tătâne-său nu mai avu altceva de făcut decât să-i dea cheile de la mașină și să-i ureze să izbândească. ”Sunt măcar cele mai bune anvelope?” întrebă el trist, dar în sinea lui era bucuros că feciorul lui e atât de descurcăreț.” ”Am verificat. Le-am luat pe cele care au ieșit primele la testele de anul acesta.” Împăratul îi ură drum bun feciorului său, sperând că fata nu se va îndrăgosti și de data aceasta de eroul salvator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *