Ca orice lucru de pe această lume, și anvelopele au o viață limitată. Astfel, durata de viata anvelope este un subiect deseori dezbătut, însă rareori comunicat, dat fiind că este discutat mai mult la nivelul producătorilor.
Lanțul în care se regăsește durata de viata anvelope începe la producători, care distribuie comercianților seturile de anvelope pe care aceștia le-au comandat. Comercianții doresc să le vândă cât mai repede, iar clienții lor (șoferii) doresc să aibă parte de anvelopele cumpărate cât mai mult timp.
Cu alte cuvinte, durata de viata anvelope este intervalul de timp parcurs între data de fabricație și finalul duratei de utilizare a acesteia. Desigur, dacă timpul de la fabricație până la vânzarea către clientul final este mai lung, atunci durata de utilizare va fi mai scurtă. Acesta este motivul pentru care comercianții doresc să vândă anvelopele cât mai repede și cumpărătorii trebuie să le achiziționeze cât mai noi.
Durata de viata anvelope – de la fabricație la înlocuire
În general, indiferent de tipul anvelopei, se recomandă ca „vârsta” acesteia să se calculeze urmărind inscripția de pe flancul ei, numită DOT. Aceste inițiale provin de la „Department of Transportation” (Departamentul de Transporturi din SUA):
Așa cum se poate observa în imagine, codul respectiv începe cu inițialele „DOT” și continuă cu două coduri:
- J3EX – codul producătorului
- 4208 – data de fabricație a anvelopei: 42 = numărul săptămânii, 08 = anul 2008. Așadar, putem deduce că anvelopa din imagine a fost produsă în săptămâna 42 a anului 2008.
Acest lucru ne va spune întotdeauna care este vârsta reală a anvelopei pe care o achiziționați. Cu cât o anvelopă este mai veche, cu atât poate prezenta mai multe riscuri de utilizare, care nu sunt de neglijat.
Cu toate acestea, nu a fost niciodată oficial menționată o durată minimă de depozitare sau maximă de utilizare a unei anvelope, care să îi dicteze o durată maximă de viață oficială.
Însă, majoritatea producătorilor de anvelope auto recomandă ca întreaga durata de viata anvelope să nu fie mai mare de 10 ani.
Acest lucru înseamnă că, dacă observăm că anvelopa a depășit perioada de 10 ani de la fabricație, trebuie înlocuită, indiferent cât timp a fost utilizată.
Ce influențează durata de viata anvelope
Cu toate că am menționat mai sus durata optimă de viață ca fiind de 10 ani pentru o anvelopă, aceasta poate varia în funcție de cât de uzată a fost sau cât de mult a stat anvelopa respectivă.
Prin urmare, sunt o serie de factori care pot scădea durata de viață a unei anvelope, mai exact prin influențarea duratei ei de utilizare.
De exemplu, o anvelopă montată la o mașină care este mereu parcată sub cerul liber are o durată de viață mai mică decât o anvelopă montată la o mașină care este parcată în garaj. De asemenea, dacă mașina respectivă este utilizată în mod frecvent pe trasee lungi, anvelopa va prezenta o formă de uzură mai repede decât în cazul unei mașini care circulă mai puțin.
Din punct de vedere compozițional, o anvelopă auto este alcătuită dintr-o serie de materiale care îi dau proprietățile de care are nevoie. Printre acestea, sunt: cauciuc sintetic și/sau natural, dioxid de siliciu, plastifianți, materiale de tratare chimică, substanțe de reținere, materiale care îi dau elasticitate și durabilitate anvelopei.
De aceea, este foarte importantă depozitarea unei anvelope, în momentul nefolosirii acesteia. Mediul de depozitare trebuie să îndeplinească o serie de criterii care să protejeze substanțele din care este alcătuită anvelopa, pentru a-i menține durata de viață.
Recomandări pentru a menține stabilă durata de viata anvelope
#1 Anvelopele cu vârsta mai mică de 6 ani sunt considerate noi și pot fi folosite și depozitate în condiții normale.
#2 Anvelopele cu o durată de folosire mai mare de 5 ani trebuie să fie văzute cel puțin o dată pe an de un specialist, pentru a constata în ce măsură se mai pot folosi și a face recomandările necesare
#3 Presiunea din pneuri trebuie verificată lunar
#4 Anvelopele nu trebuie să stea mult timp sub razele de soare în mod direct
#5 Roata de rezervă trebuie verificată și ea la data fabricației, înainte de folosire; aceasta, chiar dacă este păstrată în condiții bune, trebuie verificată înainte să fie instalată
Având aceste lucruri în minte, poți porni la drum! Însă, ține minte, mereu să fii atent la vârsta cronologică a anvelopei tale!
Ține mereu cont de durata de viata anvelope!
sursa foto: pixabay.com