stil de condus agresiv

5 dezavantaje ale unui stil de condus agresiv

După cum am mai spus în articolele noastre precedente, automobilul și durata de viață a pieselor sunt influențate în mod direct de stilul de condus al șoferului, fapt pentru care în articolul de astăzi vom descoperi împreună cât de afectat este autoturismul de adoptarea unui stil de condus agresiv.

Pe lângă daunele materiale provocate automobilului în timp, stilul de condus agresiv crește implicit și riscul expunerii unui accident rutier.

Dezavantajele unui stil de condus agresiv

Scurtarea duratei de viața a unui set de anvelope auto

Frânările bruște și demarările în trombă pot reduce și cu o treime durata de viața a unei anvelope dacă sunt practicate cu regularitate, condusul agresiv fiind considerat de către experți ca fiind principalul factor din cauza căruia pneurile autovehiculului se degradează prematur. Încercați să vă faceți un obicei din a pleca ușor și din a frâna la timp, evitând astfel deteriorarea timpurie a pneurilor dumneavoastră.

Scurtarea duratei de viață a ambreiajului

Ambreiajul este foarte solicitat în timpul condusului, mai ales dacă aveți un stil de condus agresiv. Folosirea iresponsabilă și inadecvată a pedalei de ambreiaj  poate provoca daune severe întreg sistemului. Daunele se produc din cauza eliberării bruște a pedalei atunci când cutia se află într-una din viteze și pedala de accelerație la podea.

Pentru afla mai multe motive din cauza cărora ambreiajul se strică, dar și informații despre părțile componente ale acestuita ori semne că acesta va ceda curând, puteți citit acest articol publicat în luna mai.

Scurtarea duratei de viața a cutiei de viteze

La fel ca și în cazul sistemului de ambreiaj, stilul de condus agresiv și neadaptat condițiilor din trafic ori meteorologice, vă poate deteriora cu ușurință cutia de viteză. Pentru a evita acest lucru asigurați-vă întotdeauna că plecați de pe loc doar cu treapta întai și schimbați vitezele adecvat autoturismului pe care îl dețineți.

Creșterea consumului de carburant

Fie că vorbim de turbo diesel, GPL sau bine cunoscutele motoare pe benzină, consumul crește amețitor atunci când depășești delibrat 3-4000 de turații pe minut. Pentru a obține un consum rezonabil ar fi ideal să schimbați treptele de viteză la aproximativ 2-2500 de turații pe minut, în funcție de motorizarea automobilului dumneavoastră. Un stil de condus responsabil și eficient implică schimbarea treptelor de viteză la timp si la turații optime. În acest fel se scutesc multe neplăceri precum uzura prematură a pieselor, consumul mare de ulei și chiar anumite situații care vă pot pune în pericol

Creșterea riscului producerii unui accident auto

Chiar dacă ai impresia că ai totul sub control, lucrurile nu stau întotdeauna chiar așa. Un moment de slăbiciune vă poate pune în pericol atât propria persoană, cât și pasagerii care se află alături de dumneavoastră în autoturism. Gândiți-vă de două ori înainte de apăsa cu putere pedala de accelerație și a executa o manevră periculosă.

Acestea au fost sfaturile de săptămâna aceasta, sperăm ca v-au fost de folos și că v-au convins într-o oarecare măsură să renunțați la stilul de condus agresiv în favoare celui preventiv, economic și calm.

Urmăriți în continuare blog-ul iTyres pentru mai multe sfaturi utile și informații despre anvelope!

sursa foto: ncja.ncdoj.gov

2 thoughts on “5 dezavantaje ale unui stil de condus agresiv

  1. Pingback: Ce spune culoarea autoturismului despre tine

  2. Pingback: Cum aleg un set de anvelope rezistente - Blog iTyres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *