Anvelope vara vs anvelope all season. Recomandarea specialistilor

Până nu demult, anvelopele all season reprezentau un compromis între anvelopele de iarnă și între cele de vară. Începând cu 2011, România face parte dintre țările care prin intermediul unei ordonanțe guvernamentale a anunțat obligativitatea șoferilor de a avea dotat autoturismul cu anvelope de iarnă atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă.

Am menționat acest lucru încă din primul paragraf pentru a ne împăca cu ideea că o luptă între anvelopele all season și anvelopele de iarnă ar fi una nedreaptă, întrucât cele din urmă sunt ”protejate de lege”.Acestea fiind spuse, e timpul să stabilim asemănările și deosebirile între un set de anvelope vara și un set de anvelope all season.

Ÿ Aderență și distanța de frânare

Anvelope vara: Aderență sporită pe suprafețe uscate, în comparație cu anvelopele all season ori de iarnă

Anvelope all season: Aderență sporită pe suprafețele acoperite de zăpadă, noroi ori umezeală, în comparație cu anvelopele de vara.

Lucrurile stau la fel și în cazul distanței de frânare, fie ea suprafața umedă sau uscată. Aderența este determinată de desenul anvelopei.

Ÿ Compoziție și durabilitate

Anvelope vara: compoziție normală

Anvelope all season: compozița conține un nivel mai mare de cauciuc natural și dioxid de siliciu

În construcția anvelopelelor de tipul all season se folosește o compoziție intermediară între cauciucurile de iarnă și cele de vara. Această compoziție facilitează anvelopelor all season rularea în siguranță pe drumuri denivelate ori în condiții meteo neprietenoase.Datorită procentului scăzut de cauciuc natural și dioxid de siliciu, anvelopele de vară au o durabilitate mai mare.

Cauciucul folosit în compoziția lor este conceput în așa fel încât să se dilate cât mai puțin la diferențele mari de temperatură dintre iarnă și vară, sporind astfel durata de viață a pneului.

ŸMarcaje laterale

Anvelope vara: Nu au marcaje în plus, înafara celor obișnuite. Mai multe detalii despre marcaje găsiți în articolul ”Cum citești o anvelopă?”.

Anvelope all season: Acestea pot conține marcaje precum  M+S (cu variantele M.S, MS, M&S) alături de simbolul alpin.

Disponibilitate

Întrucât anvelopele de vară sunt ceva mai populare comparativ cu cele all season, și disponibilitatea acestora este pesemne una mai mare. Acestea vin in variate forme de dimensiuni și performanțe. Pe site-ul nostru puteți alege din peste o mie de modele.

Viteza

Anvelope vara: Acest tip de cauciucuri au cei mai mari indici de viteză.

Anvelope all season: Indicii de viteză sunt ceva mai mici față de anvelopele de vară și bineînțeles ceva mai mari față de anvelopele de iarnă.

Profilul benzii de rulare

Cauciucurile all season au blocuri de profil in zona umerilor cu un număr redus de crestături, fapt pentru care au o configurație asemănătoare cu cea a anvelopelor de vara. Blocurile masive în zona umerilor sunt proiectate să reziste mai bine temperaturilor înalte generate pe teritoriul țării noastre pe timpul verii.

Preț

Anvelope vara: Preț începând de la 124 de lei

Anvelope all season: Preț începând de la 141 de lei

Dacă tot sunt obligatorii caiuciucurile de iarnă, le pot folosi tot timpul anului?

Legal poți, chiar și tehnic, dar nu este recomandat din următoarele motive:

– Din caza faptului că vor fi rulate tot timpula anului, dar și din cauza compoziției se vor uza prematur.

– Produc mai mult zgomot decât anvelopele de vară sau cele all season.

– În ciuda faptului că se comportă foarte bine pe zăpadă și gheață, distanța de frânare devine mai mare atunci când suprafața este perfect uscată.

– Având greutatea mai mare în comparație cu cauciucurile de vară, consumul de carburant va fi unul mai ridicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *