consumul de carburant se mareste daca

Consumul de carburant se mareste daca…

Consumul de carburant se mareste daca mașina ta îndeplinește o serie de factori pe care, dacă îi observi, poți lua măsuri de remediere a acestora.

Nimănui nu îi convine să dețină o mașină cu un consum mai ridicat decât media normală. De aceea, vom enumera în continuare factorii care contribuie la creșterea consumului de carburant, ca să verifici care dintre aceștia apare și la mașina ta și să iei măsurile necesare.

Consumul de carburant se mareste daca…

#1 Apar defecțiuni la motor

Motorul este componenta autovehiculului tău care dictează consumu de carburant. Dacă acesta trece printr-o serie de defecțiuni, consumul de carburant poate crește. De aceea, este necesară o verificare periodică, la un service auto, a motorului mașinii tale.

Dintre posibilele defecțiuni care pot apărea la motor enumerăm: filtre murdare, valve înfundate sau injectoare care au acumulat mizerie și trebuiesc curățate.

#2 Folosești carburantul necorespunzător

Dacă adaugi benzină în loc de motorină sau dacă  folosești un carburant diferit de cel pe care îl foloseai de obicei (sau poate chiar un carburant mai ieftin), pistoanele motorului se mișcă mai greu și acest lucru contribuie la creșterea consumului de carburant.

#3 Conduci cu aerul condiționat pornit

Conducând cu aerul condiționat pornit este unul din factorii care contribuie cel mai mult la creșterea consumului de carburant.

Totuși, dacă conduci cu peste 80 km/h, folosirea aerului condiționat este mai bună decât deschiderea geamurilor. Dacă atunci când pornești mașina, este mai cald în mașină decât afară, ține geamurile deschise câteva minute, ca să echilibrezi temperatura, înainte de pornirea aerului condiționat.

#4 Folosești cauciucuri uzate

Consumul de carburant se mareste daca folosești cauciucuri uzate deoarece tracțiunea acestora nu mai funcționează corespunzător, motiv pentru care este nevoie de o rotație mai rapidă a acestora ca să se deplaseze mașina.

De aceea, este nevoie de verificarea periodică a anvelopelor, a presiunii din pneuri și a gradului lor de uzură.

#5 Conduci pe distanțe scurte

Probabil că știai deja că mersul prin oraș consumă mai mult carburant decât cel în afara orașului, însă imaginează-ți cât de mult se mărește consumul de carburant atunci când mergi pe distanțe scurte.

Imediat după pornire, motorul depune cel mai mare efort pentru a se încălzi, iar pornirea în sine presupune un anumit consum de carburant.  Convertorii catalitici (care reduc emisiile poluante) nu funcționează corespunzător până când nu s-au încălzit.

Însă, dacă nu s-a încălzit suficient de bine motorul, fiindcă a parcurs o distanță scurtă, în mod evident consumul de carburant crește.

consumul de carburant se mareste daca nu respecti acesti factori

#6 Nu adaptezi viteza corespunzătoare

Chiar dacă mașina ta folosește anvelope noi, neuzate, manevrarea ei la viteza necorespunzătoare duce la creșterea consumului de carburant.

Acest lucru poate fi observat din numărul de rotații. Dacă ajungi la 3000 de rotații, este nevoie să schimbi viteza. Mergând, de exemplu, cu 70 km/h în viteza a treia, mașina are nevoie de mai multă energie pentru a se deplasa, de aceea numărul de rotații este peste medie și crește consumul de carburant.

#7 Ai ambreiajul uzat

Există diferite modalități cum poți afla dacă ai probleme de ambreiaj. Însă, dacă nu le observi din timp, constați că vei avea nevoie mai des de benzină, pentru că va crește consumul.

Consumul de carburant se mareste daca nu se face contact suficient de puternic între ambreiaj și plăcuța de presiune. Dacă acesta este uzat, se poate observa un consum crescut de carburant. De asemenea, folosirea frecventă a ambreiajului, la curbe, la trecerea peste denivelări, la semnafoare, la parcări laterale și la mersul bară la bară poate afecta consumul de carburant, crescându-l.

#8 Încălzești motorul dimineața

De câte ori se întâmplă ca atunci când pornești motorul dimineața, să nu pleci imediat, ci să aștepți ca acesta să se încălzească?

Așa cum spuneam și mai sus, după pornire, motorul depune mai mult efort până când este încălzit și, prin urmare, consumul de carburant crește.

Dacă ai de parcurs o distanță scurtă, este recomandat să lași motorul 2 minute să se încălzească, înainte să pleci de pe loc. În special când este iarnă.

Dacă ai de parcurs o distanță mai lungă, poți pleca imediat după ce ai pornit motorul, pentru că acesta se va încălzi din mers și nu vei mai consuma la fel de mult carburant.

#9 Conduci sportiv

Persoanele care turează mașina, pleacă de pe loc cu „scârțâit de roți”, parcurg distanțe scurte cu viteză mare, pun frâne bruște, fac depășiri pe distanțe scurte și fac alte „scheme” de genul acesta, mai ales în oraș, trebuie să scoată de mai multe ori bani din portofel pentru benzină.

Noi sperăm ca, pentru binele lor și al celor din jur, să nu fie nevoie să scoată bani și pentru altceva.

Însă, condusul sportiv este unul din factorii care sporesc cel mai mult consumul de carburant, ca să nu mai menționăm și de alte riscuri la care își supun mașina acești șoferi.

#10 Ai viteza prea mare

Consumul de carburant se mareste daca ai viteză prea mare, chiar și atunci când ești în afara localității. Dacă ești deja în viteza a V-a și observi că numărul de rotații a crescut de 3000, înseamnă că ești aproape de limita maximă pe care o poate duce mașina ta.

La viteză mare, motorul depune un efort mai mare pentru deplasare, este nevoie de mai multe rotații să atingi acea viteză și, prin urmare, consumul de carburant crește.

De obicei, la peste 110 km / h, la o mașină obișnuită, numărul de rotații este depășit și consumul este mult mai mare.

Sperăm că, odată ce ai identificat acești factori, să poți să îi combați, mai ales dacă vrei să faci economie la carburant!

Echipa iTyres îți dorește condus plăcut și liniștit!

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *