Una din întrebările cele mai comune din chestionarele auto pentru școala de șoferi este: cand se folosesc luminile de avarie?
Deși, în teorie, majoritatea șoferilor cunosc această informație, în practică, în special după mulți ani de condus, anumiți șoferi nu rețin toate posibilele situații în care sunt folosite luminile de avarie.
Este un lucru normal, deoarece, dacă nu suntem puși în fața tuturor posibilelor situații în care să folosim aceste lumini, să nu le cunoaștem pe toate. De aceea, vrem să îți reamintim astăzi toate situațiile în care ai voie să folosești aceste lumini ale mașinii, dar și o serie de situații în care nu este recomandat să fie folosite.
În toate cazurile de mai jos, folosirea luminilor de avarie este necesară atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Cand se folosesc luminile de avarie – 4 situații posibile
În toate cazurile de mai jos, legea se aplică la fel în toate țările Uniunii Europene.
#1 Când vehiculul a fost imobilizat pe carosabil
Dacă, din anumite motive obiective, vehicului tău a rămas imobilizat pe carosabil și poate constitui un obstacol pentru ceilalți participanți la trafic, atunci este recomandat să folosești luminile de avarie până în momentul scoaterii acestuia de pe carosabil.
Există numeroase motive pentru care poți rămâne blocat pe carosabil:
- pană de cauciuc,
- avarie apărută la motor,
- tamponare sau accident,
- lipsă de benzină,
- staționarea într-un loc permis,
- orice altă defecțiune tehnică apărută involuntar.
#2 Când vehiculul se deplasează foarte lent
În general, un vehicul care se deplasează foarte lent constituie un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Dacă cumva, din orice motive, nu te poți deplasa cu viteză normală, trebuie să mergi cu avariile pornite, astfel încât să dai de înțeles celorlalți participanți la trafic să te depășească.
Motivele pentru care ești nevoit să mergi foarte lent pot fi:
- pană de cauciuc (caz în care mergi până într-un loc unde poți schimba roata fără să încurci circulația),
- avarie apărută involuntar,
- lipsă de benzină (caz în care mergi până la cea mai apropiată benzinărie),
- transporți o remorcă sau încărcătură sensibilă,
- tractezi un alt autovehicul,
- în fața ta este drumul blocat / închis
- etc
După cum vezi, situațiile cand se folosesc luminile de avarie în cazul în care circuli foarte lent sunt multiple.
#3 Când vehiculul este remorcat
Mai sus am precizat că se folosesc luminile de avarie de către autovehiculul care tractează un alt vehicul. Ei bine, aceeași situație este valabilă și pentru vehiculul care este tractat.
Dacă, din diferite motive, este necesar ca mașina ta să fie tractată de către alt autoturism, atunci atât tu cât și el trebuie să folosiți luminile de avarie deoarece circulați mai încet decât ceilalți participanți la trafic.
#4 Când se blochează circulația
În cazul în care circulația de pe sensul tău de mers se blochează, din diferite motive (coloană de mașini prea lungă, accident de circulație, prezența unei linii de cale ferată etc), atunci este indicat ca tu, dacă ajungi ultimul în coloană, să pornești luminile de avarie până în momentul în care vine o altă mașină în spatele tău.
În acest caz, mereu este recomandat ca ultimul vehicul din coloană să anunțe celelalte vehicule care se apropie că circulația este blocată, prin folosirea avariilor.
Această situație, deși nu este obligatorie în România, este recomandată în toate cazurile, pentru evitarea unui accident în lanț.
În toate situațiile de mai sus, folosirea luminilor de avarie este necesară atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, atât în localitate cât și în afara ei.
Cand nu se folosesc luminile de avarie
Cu toate acestea, există șoferi care folosesc luminile de avarie în cazuri în care nu ar trebui folosite sau în cazuri în care nu îi scutesc de încălcarea legii.
#1 Când staționezi în loc nepermis
Staționarea în preajma unei stații de autobuz, a unei treceri de pietoni, a unei intersecții sau pur și simplu pe prima bandă, indiferent câte benzi are strada respectivă, este ilegală. Chiar dacă folosești avariile, nu te scutesc de plata unei amenzi.
Există numeroși șoferi care staționează în loc nepermis din motive subiective, încurcând circulația. Folosirea avariilor, deși este recomandată, nu înseamnă că legea nu este încălcată.
#2 Când mulțumești unui alt șofer
În țările civilizate, nu există practica „mulțumirii” unui alt șofer prin acționarea avariilor. Nici la noi nu ar trebui să existe, însă s-a propagat ca o formă populară de mulțumire, în cazul în care trebuie să comunici cu vehiculul din spate și nu îi poți face cu mâna.
Această formă de comunicare nescrisă ar putea duce la confuzii. Din definiție, luminile de avarie sunt folosite în cazuri excepționale, obiective, care nu țin de șofer, precum cele menționate mai sus. Nu trebuie să abuzăm de ele.
În semn de mulțumire, mai bine facem cu mâna unui alt șofer.
#3 Când mulțumești cuiva după ce ai încurcat circulația
În multe orașe, anumiți șoferi intră în mod abuziv în fața mașinilor care așteaptă în coloană. De exemplu, depășesc mai multe mașini pe linia de tramvai sau pe contrasens, doar ca să „câștige timp”. După o astfel de ispravă, mulți șoferi folosesc avariile „să mulțumească” celui care le-a dat voie.
În primul rând, o astfel de manevră ar trebui să fie considerată ilegală pentru că poate să încurce circulația dar și pentru că este un semn de lipsă de educație din partea celui care o face. În al doilea rând, folosirea avariilor într-o astfel de situație este, la fel ca în cazul de mai sus, abuzivă și nejustificată. De aceea, vă rugăm frumos să nu conduceți așa.
Ține minte: cand se folosesc luminile de avarie trebuie să fie o situație justificată, legală, fără să se abuzeze de ele.
Sperăm să îți fie de folos sfaturile noastre și să conduci prudent, folosind luminile de avarie doar atunci când este nevoie.