uzura anvelope

6 semne de uzura anvelope

Așa cum probabil știi deja, anvelopele auto au o durată de viață limitată. De aceea, este recomandat ca acestea să fie verificate săptămânal, cel puțin la nivel de presiune dar și să vezi dacă prezintă orice semne de uzura anvelope neregulate.

În articolul de astăzi vom discuta despre acele semne care îți transmit că anvelopele tale sunt uzate și au nevoie de înlocuire.

Pe aceeași temă, citește și: Cum stabilești corect presiunea din pneuri

6 semne de uzura anvelope

#1 Dacă au găuri

Nu este nevoie ca anvelopa să fie dezumflată ca să îți dai seama dacă are găuri. Aceasta poate prezenta și găuri subțiri, care să nu fie de adâncime, dar care să fie puncte slabe ale cauciucului, oricând gata să se adâncească.

Îți recomandăm ca atunci când mergi la service, să rogi un specialist să verifice anvelopele ca să nu prezinte găuri de niciun fel, chiar dacă au grad de adâncime scăzut.

Acest semn de uzura anvelope poate surveni în orice moment și poate fi ascuns. Un specialist îți poate spune dacă anvelopa poate fi reparată sau nu.

#2 Dacă suprafața benzii de rulare depășește limita legală de uzură

Pentru anvelope de vară, limita legală a adâncimii benzii de rulare este de 1,6 mm. Așadar, trebuie să verifici dacă adâncimea benzii de rulare a anvelopei tale este aproape de această limită. Dacă este egală sau cu puțin sub aceasta, atunci recomandăm ca anvelopele să fie schimbate.

Pentru anvelopele de iarnă, limita legală a adâncimii benzii de rulare este de 4 mm.

#3 Dacă au depășit durata de viață

Unul din cele mai des întâlnite semne de uzura anvelope este acela de îmbătrânire a acestora. Majoritatea producătorilor de anvelope recomandă ca durata de folosire a acestora să nu fie mai mare de 10 ani. 

sursa: pixabay.com

sursa: pixabay.com

Odată ce anvelopa se apropie de limita sa maximă de folosire, acest lucru se poate observa în aspect, ruperea cauciucului benzii de rulare exterioare, deformare, pierderea aderenței.

Citește mai multe în articolul: Care este durata de viata la anvelope?

#4 Uzura anvelope vizibila: deteriorarea

Dacă anvelopa lovește un obiect solid pe drum sau dacă a trecut prin prea multe gropi, atunci poate prezenta semne de deteriorare. De aceea, nu e recomandat să iei gropile cu viteză mare niciodată, nici să urci bordurile cu mașina ta, decât dacă dorești să schimbi des anvelopele.

Deteriorarea poate să fie vizibilă prin semne de lovitură, tăieturi ușoare sau chiar dacă observi că anvelopele sunt mai moi decât ar trebui, chiar dacă au fost umflate recent. Un specialist îți poate spune dacă anvelopa uzată poate fi reparată sau nu; deși, recomanarea noastră este achiziționarea uneia noi.

#5 Dacă joacă sau face zgomot anormal în mers

Acesta poate fi cazul în care anvelopa să:

 • fie dezechilibrată sau nealiniată
 • să fie umflată sub limita normală
 • să scârțâie sau să producă orice alt sunet în timpul mersului

Dacă întâmpini oricare din aceste semne, e recomandat să mergi imediat cu mașina la un service pentru verificarea anvelopelor și pentru reechilibrarea lor. 

#6 Alte semne de uzura anvelope

Dacă nu ai întâmpinat până acum niciuna din situațiile de mai sus, trebuie totuși să fii atent și grijuliu când vine vorba de anvelopele tale. Trebuie să le verifici mereu pentru următoarele semne:

 • presiune neadecvată
 • tăieturi
 • umflături
 • crăpături
 • deteriorări de orice fel
 • uzură localizată anormală
 • deformări neuniforme

De asemenea, dacă observi că una dintre anvelope este mai uzată decât cea de pe aceeași osie, este recomandat să le schimbi pe amândouă, ca să nu se deterioreze mecanismul de rulare.

Dacă ești în aceeași situație dar ai un autoturism 4×4, atunci e recomandat să schimbi toate cele 4 anvelope, altfel riști să se deterioreze releele de transmisie și să pierzi din aderență.

Sperăm să-ți fie utile toate aceste informații despre semnele de uzura anvelope! Ține minte: întotdeauna să pui siguranța pe primul plan și să investești în calitatea anvelopelor tale!

sursa foto: pixabay.com

One thought on “6 semne de uzura anvelope

 1. Pingback: Reparatii cauciucuri: de cate tipuri sunt - Anvelope Auto - Blog iTyres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *