anvelope noi

Ai nevoie de anvelope noi si nu stii ce sa alegi?

Orice șofer trebuie să conducă liniștit, fără să aibă grija defectării sau uzurii premature a anvelopelor mașinii sale. Trebuie să știe toate informațiile esențiale înainte de a achiziționa anvelope noi, în special atunci când achiziționează online.

Subiectul alegerii de anvelope noi este cel mai dezbătut dintre clienții iTyres și consultanții noștri. Înainte de majoritatea achizițiilor, primim multe întrebări în privința compatibilității și a caracteristicilor fiecărui model de anvelope dorit. De aceea, am decis ca să abordăm acest subiect într-un articol, pe blogul nostru.

Dacă și tu ești în situația de a achiziționa anvelope noi și nu știi ce model să alegi pentru mașina ta, iată câteva sfaturi de la specialiștii noștri.

Ce trebuie sa stii inante de a cumpara anvelope noi

#1 Citirea corectă a anvelopei

Probabil una din cele mai frecvente greșeli pe care le fac șoferii neexperimentați este să aleagă anvelope noi mai mici sau mai mari decât dimensiunea admisă de mașina lor. De aceea, pe lateralul anvelopei, se găsește un cod de forma: A4 195/65R15 91T

Așa cum am menționat în articolul: Cum citesti o anvelopa, semnificația codului este:

A4 – denumirea oferită subcategoriilor modelului. La fel ca la modelul de anvelopă, aceastea diferă de la brand la brand. Unele subcategorii sunt formate doar din cifre, altele doar din litere, altele reprezintă o combinație între cele două ca în cazul de față

Ÿ195 – Lățimea anvelopei în milimetri. Aceasta este măsurată de la un flanc la altul fără a pune la socoteală benzile de protecție, jantele ori elevațiile datorită etichetării.

Ÿ65 – Acest număr reprezintă raportul (%) dintre înălțimea și lățimea secțiunii pneului, altfel spus înălțimea anvelopei.

ŸR – anvelopă „radială”, care conține o carcasă suplă dispusă în arcuri drepte și o centură metalică pentru a stabiliza banda de rulare. În loc de „R” ar putea fi „C”, de la „convențională”.

Ÿ15 – Diametrul în inch al jantelor compatibile cu această anvelopă.

91 – indicele de sarcină al cauciucului, cu alte cuvinte greutatea maximă pe care o poate suporta. Indicii de sarcină variază între 60 și 165. În cazul de față sarcina este de 615 KG pe anvelopă.

ŸT – Indicele sau indicatorul de viteză. Principalii indici îi găsiți mai jos, dar există și anvelope cu indici mult mai mici, destinate mașinilor care transportă încărcături grele:

 • L- max. 120 km/h
 • M – max. 130 km/h
 • N – max. 140 km/h
 • P – max. 150 km/h
 • Q – max. 160 km/h
 • R – max. 170 km/h
 • S – max. 180 km/h
 • T – max. 190 km/h
 • U- max. 200km/h
 • H – max. 210 km/h
 • V – max. 240 km/h
 • W – max. 270 km/h
 • Y – max. 300 km/h
 • ZR – peste 240 km/h

Dacă nu ești totuși decis că anvelopele pe care le-ai ales sunt cele potrivite pentru mașina ta, pur și simplu compară acest cod cu cel de pe anvelopele vechi ale mașinii tale și vezi care sunt diferențele. Este important ca lățimea, diametrul, indicele de sarcină și cel de viteză să fie aceleași.

#2 Interpretarea marcajelor

Dacă anvelopa aleasă conține și alte marcaje, este indicat să știi să le interpretezi. Totuși, deși în mediul online nu ai cum să vezi aceste marcaje pe anvelopele achiziționate, poți specifica la rubrica „Observații”, în momentul finalizării comenzii, comentariile tale cu privire la marcajele pe care trebuie sau nu trebuie să le aibă anvelopele respective.

Spre exemplu, poți întâlni marcaje precum: 

 • M+S / M-S – Mud & Snow echivalent Noroi & Zăpadă (dacă achiziționezi anvelope noi de iarnă);
 • Green X – Pneul este construit în așa fel încât să faciliteze consumul redus de carburant;
 • ZP –  Zero Pressure, anvelopele marcate cu acest simbol își pot continua călătoria încă 45 de km la o viteză maximă de 80 Km/h, chiar dacă anvelopa a făcut pană;
 • DOT sau E – acest marcaj indică faptul că anvelopa respectă toate standardele de siguranță stabilite de Departamentul de Transporturi din Statele Unite ale Americii (DOT) sau din Europa (E).
 • Temperature – gradul de rezistență la temperaturii înalte. Aceast marcaj este urmate de literele A, B sau C, unde A este cel mai înalt standard. Acest marcaj îl poți urmări dacă achiziționezi anvelope noi de vară.
 • Fulgul de zăpadă – Indică faptul că anvelopele sunt specifice sezonului rece și în conformitate cu normele legislative.
 • Fulgul de zăpadă pe jumătate tăiat – acest indicator apare dacă urmărești achiziționarea de anvelope All season

#3 Brand-ul producator

Dacă ai găsit anvelopele cu marcajele care te interesează, respectiv care au dimensiunea potrivită pentru mașina ta, atunci te poți gândi la producătorul anvelopelor respective. Recomandăm să nu ții cont de preț când vine vorba de alegerea anvelopelor. 

Foarte multe persoane aleg anvelope produse de brand-uri mai puțin cunoscute, din simplul fapt că sunt mai ieftine. Însă, noi nu recomandăm acest lucru atunci când vine vorba de un accesoriu atât de important pentru mașina ta.  Anvelopele sunt componente cheie când vine vorba de performanța și confortul oferite de mașina ta. 

Dacă îți permite bugetul, recomandăm anvelopele aparținând unui brand cunoscut, pentru a beneficia de garanția unei mărci de renume. Spre exemplu, anvelopele Continental sunt unele din cele mai cunoscute și mai apreciate de pe piață, însă anvelopele aparținând tuturor producătorilor listați pe iTyres.ro sunt atestate și recunoscute pentru calitatea lor.

Sperăm că toate aceste sfaturi să îți fie de folos dacă ești în situația de a alege anvelope noi! Dacă ai întrebări specifice pentru mașina ta, poți contacta oricând echipa iTyres și suntem disponibili să îți oferim toate informațiile de care ai nevoie!

Nou – oferit de iTyres: Totul despre anvelope

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *