Anvelopele Eco-Friendly – un pas spre o lume mai curată

Întrebarea pe care o vor lansa mulți dintre cei care citesc acest titlu este dacă există așa ceva. Iar răspunsul este unul afirmativ. Așa cum există mașini prietenoase cu mediul, există și anvelope care au ca scop protejarea mediului înconjurător. Se pare că în sfârșit, o mare parte din omenire, cel puțin cea aflată la un grad de civilizație suficient de mare pentru a înțelege problema globală în ansamblu, a înțeles faptul că fără un mediu suficient de curat, avansul tehnologic nu va mai avea relevanță pentru că Pământul care susține viața nu va mai exista așa cum îl știm. Povestea prieteniei omului cu mediul înconjurător nu mai este doar un frumos basm de adormit copiii, ci o realitate stringentă.

Mașinile ”eco-friendly”

Acest concept larg se referă la toate vehiculele care folosesc energii alternative pentru funcționare, încercând să polueze mediul cât mai puțin, spre deosebire de autovehiculele convenționale, care funcționează cu benzină sau motorină. Nu vorbim doar despre deja cunoscutele mașini care funcționează cu baterie electrică, ci și despre cele cu aer comprimat, cu combustibil amestecat, motorină ecologică sau etanol. O altă direcție în care se merge este aceea a consumului cât mai mic de combustibil, de data aceasta nu din rațiuni economice ci de mediu.

Se spun diverse lucruri despre mașinile ecologice, începând de la faptul că sunt mai scumpe decât cele cu combustibil convențional, cât și faptul că sunt mai greu de alimentat iar combustibilul nu este la fel de ușor de găsit. Încărcarea mașinilor electrice nu se poate face oriunde și durează mai mult, precum și faptul că acestea nu ating performanțele mașinilor convenționale. O poveste de-a dreptul hilară făcea înconjurul lumii acum câțiva ani de zile despre poliția unui stat care a început să aibă în dotare mașini care funcționau pe baterie electrică și care a fost nevoită să se întoarcă la mașinile cu benzină pentru că cele ”eco-friendly” nu atingeau vitezele care să permită urmărirea celor care încălcau legea. Acestea sunt deja povești ale trecutului. Piața automobilelor prietenoase cu mediul a evoluat extrem de mult.

Anvelopele ”eco-friendly”

Dar să ne întoarcem la subiectul propus. Precizările anterioare au arătat amploarea fenomenului și preocuparea producătorilor de mașini pentru protejarea mediului. Aceeași preocupare au vădit-o și producătorii de anvelope, însă, probabil, misiunea lor a fost mai dificilă pentru că, aparent, se pot face mai puține lucruri în această direcție. Cu toate acestea, Michelin a creat încă din 1992 modele care au pus accentul pe o sustenabilitate crescută, pe performanță și inovare. Modelul MNX a fost îmbunătățit prin adăugarea de siliciu în componența anvelopei. Acest lucru a permis îmbunătățirea eficienței energetice, crescând siguranța și longevitatea acestora.

Care sunt direcțiile pe care acționează anvelopele ”green”? În primul rând se încearcă obținerea unei mai mari eficiențe energetice, fără a pune în pericol celelalte caracteristici ale anvelopei, ba dimpotrivă. Deja emblematic pentru acest tip de anvelope este anvelopa înaltă și îngustă a producătorului Michelin, care a fost proiectat pentru prototipuri eco-friendly și care are un diametru mai mare și un profil mai îngust.

O altă inovație în domeniu este crearea unor caneluri ”ascunse”, care ies la inveală atunci când stratul de suprafață al anvelopei are un anumit grad de uzură și permit aceeași aderență la sol precum și prelungirea duratei de viață a anvelopei. Acesta este un serviciu mare făcut mediului înconjurător, durata mai mare de viață a anvelopelor reducând numărul de anvelope scoase din uz care trebuie prelucrate pentru a nu polua mediul. Astfel, producătorii de anvelope au demonstrat că ocrotirea mediului și lupta împotriva poluării sunt obiective care vin chiar înaintea aceluia de a scoate profit.

Cuvintele lui Neil Armstrong atunci când a pus pentru prima dată piciorul pe Lună se potrivesc foarte bine și în contextul luptei împotriva poluării. ”Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire” se poate referi și la eforturile făcute de fiecare dintre noi în acest sens dar care conjugate au rezultate semnificative și încurajatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *