avantaje cauciucuri de vara

Cum te avantajeaza un set de cauciucuri de vara

De câte ori nu te-ai întrebat: „dacă anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege, iar cele de vara nu sunt, de ce să nu folosesc tot timpul anului cauciucuri de iarnă?”. Nu ești singurul care se întreabă acest lucru.

Motive sunt destul de multe și le vom enumera în articolul de astăzi pe cele mai importante.

Pe moment ai crede că economisești niște bani, un singur set de cauciucuri în loc de două, însă pe termen lung se dovedește a fi mult mai costisitor. Să vedem în continuare cum te avantajează un set de cauciucuri de vara.

De ce să alegi cauciucuri de vara?

Crește durata de viață a cauciucului

Principalul motiv pentru care o parte dintre șoferi folosesc anvelope de iarnă în lunile călduroase este reprezentat de factorul financiar.

Majoritatea au impresia că, având un singur set de cauciucuri în loc de două, economisesc o parte din bani. Din păcate acest lucru este fals, deoarece compoziția din care este făcută o anvelopă de iarnă, o face să se dilate în zilele caniculare, iar acest lucru are ca rezultat scurtarea speranței de viață a unui set de cauciucuri.

Exemplu:

Ca să fie mai ușor de înțeles vom lua un exemplu practic. Să spunem că Andrei are o berlină obișnuită cu care merge aproximativ 20.000 km/an folosind cauciucuri de iarnă tot timpul anului, iar prietenul său Mihai are aceeași mașină, merge aproximativ același număr de kilometri, dar are două seturi de cauciucuri, pe care le schimbă în funcție de sezon.

În 3 ani, Andrei va fi nevoit să-și cumpere alt set de cauciucuri deoarece primul nu mai poate fi folosit nici iarna, nici vara, în timp ce Traian va merge cu cele două seturi, timp de 8 sau 10 ani, deoarece le-a folosit pe fiecare la momentul potrivit.

Performanțe mai bune pe timp de vara

După cum spuneam, compoziția din care sunt făcute cauciucurile de iarnă este diferită față de cea a cauciucurilor de vară. Anvelopele de iarnă sunt construite în așa fel încât să aibă cele mai bune performanțe atunci când suprafața este alunecoasă, iar temperatura este scăzută. Altfel spus, cauciucurile de iarna au performanțe mai slabe pe asfalt uscat, față de cauciucurile de vară.

cauciucuri de vara

Sursă foto

Siguranță

Siguranța poate fi privită din două aspecte. Primul dintre acestea este siguranța pe care o oferă un set de cauciucuri de vara în zilele călduroase, iar al doilea este siguranța pe care o oferă un set de cauciucuri de iarnă care nu au fost tocite.

În mod clar, anvelopele de iarnă care au fost purtate doi sau trei ani fără încetare, vor avea performanțe foarte slabe pe zăpadă, gheață sau polei, din cauza rizurilor foarte tocite. Acest lucru nu doar că îți pune siguranța în pericol, dar există riscul și să rămâi fără talonul mașinii, deoarece legea sancționează șoferii ale căror cauciucuri de iarnă sunt foarte tocite.

În concluzie, două seturi de cauciucuri schimbate la timpul corespunzător vor fi întotdeauna mai eficiente ca unul singur.

Vor avea o speranță de viață mult mai mare și îți vor oferi siguranța de care ai nevoie atunci când te afli la volan.

Dacă vrei să aprofundezi acest subiect îți recomandăm să citești și articolul nostru din luna februarie. O săptămână frumoasă tuturor!

Sursă foto top

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *