10 modele de cauciucuri pe care le poti alege pentru masina ta

Alegerea unor cauciucuri potrivite poate fi văzută ca o adevărată provocare, mai ales atunci când timpul te presează iar bugetul destinat achiziționării lor nu este unul foarte mare. Tocmai de aceea am întocmit o listă care vine în ajutorul dumneavoastră pentru a vedea avantajele, dezavantajele și prețurile unui anumit tip de cauciuc.

Anvelopele se ierarhizează în funție de anumite criterii cum ar fi: dimensiuni, aderența pe suprafața umedă, zgomotul exterior și chiar clasa eficienței consumului de carburant.  Am ținut să menționăm încă de la început acest lucru deoarece nu există un tip de anvelopă perfect, ci doar anvelope care se mulează cerințelor dumneavoastră. Prin urmare, sarcina de a le alege cât mai bine vă revine în totalitate.

#1 (Vară)#1 Cauciucuri de vară

Acest tip de anvelope sunt printre cele mai ușor de procurat și totodată printre cele mai ieftine.

Modul în care sunt construite le fac să fie stabile, ușoare, silnțioase și rezistente la temperaturi ridicate, prietenul lor cel mai bun fiind nimeni altul decât asfaltul uscat. Nivelul de performanță al acestor anvelope se poate cuantifica făcând un raport între indicele de sarcină și indicele de viteză, ținând cont desigur de modelul autoturismului pe care îl dețineți.

Marele dezavantaj al acestui tip de cauciucuri este că din cauza climatului ele trebuiesc înlocuite periodic. Costurile încep de la 124 lei.

#2 (Iarnă)#2 Cauciucuri de iarnă

Spre deosebire de toate celelalte tipuri de anvelope, cauciucurile de iarnă nu reprezintă un moft, ci o necesitate.

Conform Ordonanței Guvernului nr. 5/2011 acestea sunt obligatorii de fiecare dată când se circulă pe drumuri publice, acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Chiar dacă pot fi folosite tot timpul anului acest lucru nu este indicat deoarece compoziția materialului din care sunt construite le fac să devină prea moi în sezonul cald cauzând astfel uzura prematură.

Prețuri începând de la: 139 Lei

#3 (All season)#3 Cauciucuri All Season

Pneurile de tipul All Season reprezintă un ”intermediar” între anvelopele de vară și anvelopele de iarnă. Acestea au o aderență sporită față de cauciucurile de vară și o toleranță mai mare la căldură față de cauciucurile de iarnă. În ciuda acestor performanțe, e bine de știut că anvelopele de tipul All Season nu sunt omologate pentru folosirea lor în timpul iernii.

Prețuri începând de la: 141 Lei

#4 (4x4 vară)#4 Cauciucuri 4×4 vară

De obicei mai late și mai voluminoase, anvelopele 4×4 sunt construite special pentru a suporta greutatea SUV-urilor și forta pe care acestea o exercită atunci când se pun în mișcare.

Spre deosebire de anvelopele de vară simple, acest tip de penuri au rizuri mai adânci, dar și o altfel de compoziție a cauciucului făcându-le ceva mai rezistente în timp.

Prețuri începând de la: 267 Lei

#5 (4x4 iarnă)#5 Cauciucuri 4×4 iarnă

Am tratat acest subiect mai sus, atât secțiunea cauciucurilor de iarnă, cât și în secțiunea cauciucurilor 4×4. Din păcate, ca posesor de SUV, nu ai foarte multe alternative, astfel încât la aparița primilor fulgi de zăpadă ești obligat să îți echipezi autoturismul cu cauciucuri de iarnă.

Prețuri începând de la: 375 Lei

#6 (All terrain)#6 Cauciucuri All Terrain

Pneul de tipul All Terrain este unul echilibrat din foarte multe perspective. Am putea spune despre el că este fratele mai mare al anvelopei 4×4 și totodată fratele mai mic al cauciucului de tipul Mud Terrain. În general acest acest tip de pneu este recomandat mașinilor care sunt folosite zilnic în mediul urban dar care merg ocazional și pe teren accidentat.

Aici lucrurile stau puțin diferit deoarece avantajele pot fi privite ca dezavantaje și invers în funcție de așteptările dumneavoastră. Să luăm ca exemplu distanța dintre rizuri; aceasta este mai mică decât a cauciucurilor de tipul Mud Terrain ceea ce înseamnă că zgomotul de rulare va fi mai mic, doar că nu va avea niciodată aceleași performanțe întrucât spațiul mic dintre rizuri se va încărca foarte repede cu noroi, generând scăderea tracțiunii. Depinde întotdeauna de perspectivă și de ce vă doriți de la o mașină echipată cu astfel de cauciucuri.

Prețuri începând de la: 294 Lei

#7 (Mud terrain)#7 Cauciucuri 4×4 Mud Terrain

Datorită performanței sporite și a durabilității, recomandăm acest tip de cauciucuri practicanților de offroad sau persoanelor care locuiesc în zone greu accesibile. Echipat cu aceste anvelope, autoturismul dumneavoastră va trece cu ușurință peste nisip, pietriș, noroi, zăpadă afânată și teren accidentat. Acest lucru este posibil datorită felului ingenios în care au fos contruite. Zimții mari așezați la distanță unul față de altul, dar și cauciucul mai moale față de cel obișnuit fac depășirea obstacolelor să nu mai fie văzută ca o dificultate.

În ciuda acestor facilități anvelopele de tipul Mud Terrain au și câteva dezavantaje cum ar fi: performanțe modeste pe asfalt, instabilitate pe suprafețe umede, uzura prematură și zgomotul de rulare puțin cam mare, tocmai de aceea majoritatea cumpărătorilor acestor cauciucuri sunt adevărați împătimiți ai offrroad-ului. Nu în ultimul rând ținem să menționăm că performanța unui astfel de cauciuc este legată în mod direct de profilul / desenul ei, care diferă de la producător la producător.

Prețuri începând de la: 635 Lei

#8 (Cargo vară)#8 Cauciucuri Cargo vară

Anvelopele de tip Cargo sunt folosite la mașinile mari care transportă marfă sau persoane (TIR-uri, autobuze, autocare, mașini de transport marfă și-așa mai departe). Principalele calități pe care o anvelopa Cargo ar trebui să le dețină sunt: rezistența la acvaplanare, capacitate sporită de manevrabilitate și tracțiune, zgomot exterior mic, dar și eficienței consumului de carburant cât mai scăzută

Preț începând de la: 180

#9 (Cargo iarnă)#9 Cauciucuri Cargo iarnă

În ceea ce privește anvelopele Cargo pentru iarnă și anvelopele Cargo pentru toate sezoanele, avantajele și dezavantajele au fost susmenționate în categoriile anterioare, prin urmare nu le vom rescrie pentru a nu obosi cititorul.

Preț începând de la: 224 Lei

#10 (Cargo all terrain)#10 Cauciucuri Cargo All Season

Preț începând de la: 354 Lei

Transportul este gratuit pentru toate tipurile de anvelope pe site-ul iTyres.ro.
Produsele iTyres conțin TVA și taxă eco.

 

 

 

sursa imagine top: treadpros.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *