cric hidraulic

Tot ce trebuie sa stii despre un cric hidraulic

Cricul este un aparat portativ, acționat manual sau mecanic, folosit pentru ridicarea greutăților mari la înălțime, prin împingere de jos în sus. Acest dispozitiv este folosit îndeosebi în momentul în care ai rămas în pană de cauciuc și trebuie să ridici mașina pentru a schimba roata dezumflată cu cea de rezervă.

Cricul hidraulic ajută la ridicarea mașinilor cu ajutorul lichidului. Acesta are nevoie de doar 750 ml de ulei, un levier și puțin efort pentru a-l pune în funcțiune. Totul se datorează principiilor hidraulicii, care face posibilă dispersarea efortului pe o anumită distanță pentru a ridica greutăți mari.

Părți componente:

Un cric hidraulic este format din levier, piston plonjor, valve, rezervor de ulei și un cilindru. Când cricul hidraulic este pus sub mașină și levierul este acționat manual, mișcarea largă a levierului transmite forță prin lichid, generând o mișcare mică a pistonului plonjor și o mișcare și mai mică a cilindrului de la capăt. Chiar dacă mișcarea e mică, forța produsă prin acest proces este imensă, făcând posibilă ridicarea unei mașini.

Cum funcționează un cric hidraulic?

Când levierul e tras în sus, se ridică și pistonul plonjor. Când pistonul se ridică, o cantitate mică de ulei e scoasă din rezervor printr-o supapă de reținere în camera pistonului. Când levierul coboară, acesta împinge și pistonul în jos. Levierul este un sistem simplu, care amplifică o forță aplicată, fără să fie necesar un efort suplimentar. Se apasă pe levier, care împinge în jos pistonul, iar acesta, la rândul lui, va împinge uleiul. Acesta se va mișca, deoarece nu poate fi comprimat, fiind lichid.

Cât costă un cric hidraulic?

Prețurile la care poți cumpăra un cric hidraulic încep de 40 de lei și se opresc undeva la câteva mii de lei. În principiu, prețul este dat de calitatea și fiabilitatea produsului și bineînțeles de performanțele tehnice ale cricului. Un cric pneumo-hidraulic poate costa și 10.000 de lei, dar poate ridica o greutate de 50 de tone și este manevrat cu ajutorul unui joy-stick.

De ce mi-aș cumpăra un cric hidraulic?

Cricul hidraulic este foarte util șoferilor care au două seturi de jante, un set cu anvelope de vară și un set cu anvelope de iarnă, deoarece aceștia nu trebuie să meargă la vulcanizare între cele două sezoane pentru a face schimbul de cauciucuri. Cu ajutorul acestui cric poți schimba roțile mașinii tale  în mai puțin de 40 de minute, mai cu seamă dacă folosești și o cheie electrică pentru strâns prezoane.

Informațiile au fost sintetizate și structurate de magazinul de anvelope Ityres, pe baza emisiunii ”How does it work?” difuzată de postul de televiziune Discovery România.

Pentru a afla mai multe informații despre mașini și anvelope, te invităm să accesezi rubrica noastră de articole și să alegi de acolo subiectele care te interesează. Dacă ți-a plăcut acest articol și te pasionează partea tehnica a produselor te sfătuim să te uiți la emisiunea ”How does it work?” produsă și difuzată de postul Discovery.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *