parcare

Cum sa faci o parcare ca la carte

Parcarea, la fel ca și condusul, se învață prin multă practică. În articolul de astăzi am pregătit o serie de sfaturi pentru aceia dintre voi care nu stăpânesc îndeajuns de bine arta de a parca o mașină.

Această parte teoretică vine în completarea a ceea ce ai învățat la școala de șoferi și a experienței tale personale. Să vedem în continuare câte tipuri de parcare există.

#1 Parcare cu fața

Parcare cu fața se execută cel mai simplu dintre toate, din păcate însă, manevrabilitatea mașinii este una mică. Acest lucru este compensat de vizibilitate destul de mare, cu ajutorul căreia așezi cu ușurință mașina între benzile locului de parcare.

Dacă locul de parcare este unul greu accesibil, cel mai bine este să renunți la parcarea cu fața și să optezi pentru una cu spatele.

Parcare cu spatele

Autoturismul este de două mai ușor de manevrat atunci când este se află în marșarier. Acest lucru este posibil deoarece autoturismul merge în sens opus, iar roțile cu ajutorul cărora mașina ia curba se află de data aceasta în partea din spate.

Pentru a înțelege mai bine, poți faci o comparație cu un motostivuitor, al cărui sistem de direcție este poziționat din fabricație în partea din spate, tocmai pentru a potența manevrabilitatea. Vizibilitatea prin lunetă este mai mică, dar acest aspect nu este foarte important deoarece oglinzile retrovizoare îți vor ușura sarcina.

Iată un material video educativ realizat de auto.ro:

Parcare laterală cu spatele

Acest tip de parcare este destul de greu de realizat și dă în continuare bătăi de cap chiar și șoferilor care au obținut carnetul de conducere. În schimb, devine foarte ușor de făcut dacă știi cei patru pași simpli pe care trebuie să îi urmezi:

I. Poziționează autoturismul paralel cu mașina din fața locului de parcare.

II. Virează maxim de volan spre partea dreaptă, până când vezi autoturismul din spate în oglinda stângă.

III. Mergi cu spatele până oglinda ta dreaptă este perpendiculară cu stopul stânga al autoturismului din față.

IV. Virează maxim de volan spre partea stângă și mergi cu spatele.

Cum arată o parcare laterală cu spatele?

Iată aici o simulare:

Unde am voie să parchez?

Din punct de vedere legal ai voie să parchezi în toate locurile semnalizate corespunzător, atâta timp cât nu incomodezi pe ceilalți participanți la trafic, iar locurile nu sunt rezervate. De asemenea ai voie să parchezi pe trotuar, dacă rămâne cel puțin o distanță de 1 metru pentru pietoni.

parcare ca la carte

Sursă foto: pixabay.com/ro

Ce fac după ce am executat o parcare?

După ce te-ai că asigurat parcarea este executată regulamentar, trage frâna de mână a autoturismului sau bagă schimbătorul de viteze într-una din treptele inferioare.

În cazul în care te afli într-un oraș necunoscut sau într-unul foarte aglomerat, pune în parbriz un bilet cu numărul de telefon. Această metodă se dovedește foarte eficientă în momentele în care, fără să îți dai seama, ai parcat pe locul plătit al unui șofer sau ai blocat o altă mașină în parcare.

Din păcate însă, teoria fără practică este egală cu zero, așa că pentru învăța să faci o parcare ca la carte, exersează până reușești. Acest sfat este destinat persoanelor care dețin un carnet de conducere sau care sunt cursanți ai școlilor auto, altfel spus, persoane care pot conduce mașina din punct de vedere legal.

Dacă nu poți exersa, poți încerca simulatoarele auto care te învață acest lucru.

Ție care tip de parcare ți se pare cel mai complicat?

Sursă foto site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *