sofer cu experienta

3 semne ca ai devenit un sofer cu experienta

Diferența între un începător și un sofer cu experienta constă în perspectiva cu care privești traficul și bineînțeles în trucurile pe care le înveți de-a lungul timpului. În articolul de astăzi vom discuta despre trei deprinderi pe care experiența vi le va aduce și cum afectează acestea stilul de șofat.

Capeți reflexe și înveți să le stăpânești

E bine să avem reflexe, dar e și mai bine să le putem controla. Există cazuri în care reflexele șoferilor s-au dovedit fatale. Pentru a fi mai ușor de înțeles, vom lua ca exemplu o situație ipotetică.

Să spunem că rulați cu autoturismul dumneavoastră pe un drum național, la o viteză de aproximativ 70 km/h, moment în care un patruped pătrunde pe carosabil chiar în fața mașinii. Din reflex veți încerca să evitați impactul, fie pentru a nu pune în pericol viața patrupedului, fie pentru a nu produce daune fizice automobilului.

Din păcate nu această variantă este cea corectă. O mișcare bruscă a volanului la o viteză de 70 km/h poate destabiliza ușor mașina, fapt pentru care puteți pătrunde cu ușurință pe contrasens, unde vă puteți lovi cu un alt participant la trafic.

Un sofer cu experienta fie ar frână, în cazul în care nu are autoturisme în spatele mașinii, fie ar ține bine de volan și ar aștepta impactul. Acesta a fost doar un exemplu, dar anual sute de șoferi sunt vătămați din cauză că nu își pot stăpâni instinctul.

Înveți să reduci consumul automobilului

Aceelerezi treptat,  schimbi viteza la turație mică, anticipezi mișcările celorlalți participanți la trafic, observi din timp semafoarele pentru a reduce viteza automobilului dacă este cazul și-așa mai departe. Acestea sunt doar câteva sfaturiprin care puteți obține un consum redus de carburant.

Un sofer cu experienta știe aceste trucuri și le folosește pe fiecare în parte, în funcție de posibilitățile pe care drumul i le poate oferi. Pentru a aprofunda acest subiect puteți să citiți articolul nostru din luna iulie, 9 trucuri să obții mai puțin consum de carburant.

Devii mai tolerant

Orice sofer cu experienta este mai tolerant cu ceilalți participanți la trafic. Paradoxal, începătorii au tendința să se enerveze mult mai repede atunci când văd un șofer care nu stăpânește bine autoturismul sau regulile de circulație.  E un lucru normal, unele persoane se enervează repede, altele mai greu, dar niciodată nu trebuie să-ți pierzi calmul.

Învață să fii empatic. Imaginează-ți întotdeauna că puteai fi tu în locul persoanei respective așa că gândește-te de două ori înainte să apeși pe claxon. Dacă șoferul respectiv pune în pericol alți participanți la trafic prin manevra pe care a efectuat-o, apelează la serviciul de urgență 112 și dă voie persoanelor abilitate să se ocupe de caz.

Un sofer cu experienta este întotdeauna atent la deciziile pe care le ia și depune toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea propriei persoane și bineînțeles a pasagerilor. Până la următorul articol vă invităm să vedeți noile seturi de cauciucuri disponibile pe site-ul nostru. Weekend plăcut tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *