politia rutiera

Ce drepturi ai cand te opreste politia rutiera

Există momente în viața noastră ca șoferi când ne oprește politia rutiera în trafic. Fie că este vorba de un control de rutină, fie că pur și simplu doresc să ne legitimeze, este dreptul lor să ne oprească și este obligația noastră să ne supunem, indiferent de situația în care ne aflăm.

La fel ca orice alt șofer român, Costel, tată a doi copii, nu cunoaște în totalitate drepturile polițiștilor și obligațiile șoferilor în trafic. Însă, el este singurul din familia lui care conduce. 

Uneori, el crede că mereu politia rutiera trebuie să aibă un anumit motiv să oprească un șofer și că nu are voie să îi dea mai mult de o amendă în același interval de 24 de ore. Are informații eronate cu privire la drepturile și obligațiile sale și, fiind singurul șofer al familiei, trebuie să cunoască adevărul despre ce are și ce nu are voie să facă atunci când îl oprește politia rutiera.

Așadar, iată ce trebuie să știe Costel, dar și alți șoferi care împărtășesc aceleași opinii cu el.

Ce drepturi si obligatii are politia rutiera cand opreste un sofer

#1 Dreptul să se legitimeze în fața șoferului

Orice polițist are acest drept, de a se identifica în fața șoferului pe care l-a oprit; însă, nu are această obligație. Așadar, de fiecare dată când un polițist în oprește pe Costel, acesta nu este obligat să se legitimeze, conform legii 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, Art. 41.

#2 Dreptul să oprească orice șofer în trafic

Polițistul rutier are dreptul să oprească orice șofer fără un anumit motiv. Indiferent că există sau nu filtru, indiferent că i se pare sau nu suspectă acțiunea unui anumit șofer, poliția îl poate opri.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, polițistul are dreptul să oprească orice autovehicul pe motiv că:

„pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”.

Așadar, Costel nu ar mai trebui să rămână surprins când este oprit de poliție fără să fi făcut nimic.

#3 Polițistul are dreptul să amendeze un șofer și pentru alte nereguli decât cea pentru care l-a oprit

Acest lucru este adevărat și nu există nicio restricție legală în acest sens. De exemplu, dacă politia rutiera l-a oprit pe Costel pentru că nu-i funcționează un far, are dreptul să îl amendeze pentru că nu purta centură. De asemenea, are dreptul să îi solicite toate actele mașinii, inclusiv asigurarea auto, iar dacă constată orice alte nereguli poate să ia măsuri în acest sens.

Chiar dacă, de exemplu, avem următoarea situație: 

Costel este oprit de un polițist care constată ceva în neregulă și îi dă avertisment sau îl amendează. Apoi, în mai puțin de 24 de ore, Costel e oprit de alt polițist care, deși știe de amenda sau avertismentul lui Costel, constată altă problemă, și acesta din urmă are dreptul să îl amendeze. Ghinion pentru Costel, dar asta e legea!

Ce drepturi si obligatii are un sofer oprit de politie

#1 Să își exprime obiecțiile cu privire la fapta pentru care a primit amendă

În momentul în care Costel este amendat, el trebuie să semneze un proces verbal de constatare a contravenției. Din păcate, acesta nu are o rubrică unde trebuie semnat pentru recunoașterea faptei, însă poate solicita la rubrica „Alte mențiuni” consemnarea opiniei sale cu privire la actul de constatare. Acest spațiu îi permite să își exprime orice obiecții are cu privire la amenda primită.

Șoferul nu are dreptul să refuze amenda primită, ci este obligat să o accepte și să semneze procesul verbal de constatare, dacă polițistul îi solicită acest lucru. Însă, acesta este singurul lui drept: de a își exprima obiecțiile cu privire la fapta pentru care a luat amendă.

Desigur, ar fi stupid ca șoferul să nu recunoască o faptă pentru care polițistul are dovezi, cum este, de exemplu depășirea limitei legale de viteză sau expirarea asigurării obligatorie. 

Pentru a merge mai departe, șoferul are dreptul să conteste în instanță de judecată amenda primită, printr-o contestație formulată împotriva procesului verbal. Însă, rare sunt cazurile în care astfel de procese au fost câștigate.

#2 De a suna la 112 în cazul în care polițistul folosește violența

Desigur, există numeroase cazuri în care au fost efectuate apeluri la 112 fără să fie justificate. De aceea, deși are acest drept, șoferul riscă să fie amendat cu până la 1000 lei pentru un apel fals.

Însă, doar în cazul în care polițistul folosește forța fizică sau violența, atunci șoferul are dreptul să apeleze la acel număr. Însă, rare sunt aceste cazuri.

#3 Obligația de a se legitima când polițistul îi solicită acest lucru

Orice șofer trebuie să se supună cerințelor polițistului fără să refuze acest lucru. Acte precum permisul de conducere și talonul mașinii trebuie să fie în permanență asupra lui.  De asemenea, șoferul trebuie să dețină mereu o asigurare obligatorie în termenul de valabilitate, însă nu e obligat să o dețină mereu asupra lui. 

#4 Obligația de a rămâne în mașină până când polițistul îi solicită să coboare

Poate fi considerat un gest agresiv din partea șoferului să coboare din mașină după ce a fost oprit de poliție, motiv pentru care acesta este obligat să rămână la locul lui. În general, toate opririle de către politia rutiera se efectuează fără să i se solicite șoferului să coboare din mașină.

Însă, în cazul în care polițistul consideră că șoferul sau mașina acestuia trebuie să fie percheziționați, atunci acesta poate coborî.

Sperăm acum că este mai clar pentru Costel ce drepturi și obligații are el și politia rutiera în momentul în care îi întâlnește. Desigur, acestea sunt doar o parte din ele, însă sunt cele de care Costel se îndoia cel mai mult. Alte lucruri pe care

Totuși, cât timp acesta își vede de treaba lui în trafic și respectă toate regulile de circulație, nu ar trebui să existe probleme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *