Indiferent cât de experimentat ești ca șofer, un accident auto se poate întâmpla oricui. Mai ales, în condiții de vreme nefavorabilă, carosabil alunecos sau vizibilitate redusă, se întâmplă mereu tamponări sau accidente din cauza nerespectării măsurilor de precauție.
În cazul în care ai fost implicat într-un accident auto, există două situații:
- Dacă sunt victime de orice fel (persoane rănite care erau sau nu în mașinile implicate), sună urgent la 112 și nu mișca victimele sau autoturismele implicate. Sub nicio formă nu părăsi locul accidentului;
- Dacă nu sunt victime și sunt doar pagube materiale, trebuie să urmezi pașii de mai jos pentru a beneficia de reparații pe asigurarea vinovatului.
Ce faci în caz de accident auto
#1 Păstrează-ți calmul
Nu este nevoie să devii violent, în special dacă a fost vina ta. Chiar dacă nu a fost, trebuie să îți păstrezi calmul indiferent de situație, pentru că altfel nu se rezolvă nimic.
Poartă-te politicos cu celălalt șofer, indiferent dacă acest accident auto s-a produs din greșeala lui. Evită deteriorarea atât de jante si anvelope cât și a altor aspecte ale mașinii tale.
Dacă trebuie să ajungi undeva în momentul respectiv, sună și anunță că vei întârzia.
#2 Deplasează mașinile
Dacă este posibil și mașinile implicate sunt deplasabile, scoate-le din drum pentru a nu încurca circulația. Însă, înainte de a le scoate, e recomandat să faci câteva poze; este mai bine să fii sigur, în cazul în care le va solicita asiguratorul.
Dacă mașinile nu sunt deplasabile, sună la 112 pentru a chema poliția. Ei vor constata producerea accidentului și vor dirija circulația până în momentul în care mașinile vor putea fi scoase din drum.
De asemenea, poliția va constata și circumstanțele în care se va produce accidentul, dacă este necesar.
Indiferent de caz, cât timp mașinile sunt încă în apropierea unui drum, e recomandat să aprinzi luminile de avarie și să plasezi triunghiul de semnalizare la 30 m de la locul accidentului.
#3 Înțelege-te amiabil
Înțelegerea amiabilă se poate face fără să fie nevoie să se apeleze la poliție. Formularul de constatare amiabilă este un document cu valoare juridică, eliberat de compania asiguratoare la încheierea unei polițe de asigurare.
De aceea, e recomandat să îl păstrezi mereu în torpedoul mașinii, deoarece niciodată nu se știe când va putea fi necesar.
Notă importantă:
Dacă decideți împreună să completați un formular de înțelegere amiabilă, solicită înainte celuilalt șofer să îți arate asigurarea și permisul de conducere (ca acestea să nu fie expirate). Poți solicita și să le faci poză acestor documente, în special dacă șoferul celălalt este vinovat.
Dacă el refuză să arate documentele sau dacă constanți că sunt expirate, cel mai bine este să suni la 112.
Se poate ca șoferul celălalt să vrea să îți ofere o sumă de bani, fără să fie nevoie să apelezi la asigurator. În cazul în care consideri că suma poate acoperi daunele produse și acestea sunt minore, o poți accepta pe răspunderea ta.
Însă, indiferent de caz, este nevoie să obții de la celălalt șofer un număr de telefon valid.
#4 Completează formularul de constatare amiabilă
Dacă, după producerea unui accident auto, ambele părți decid completarea formularului de constatare amiabilă, acesta trebuie completat în două exemplare, unul pentru vinovat și altul pentru păgubit.
Formularul conține două părți identice, câte una pentru fiecare vehicul implicat.
#5 Sună la asigurator
Odată ce formularul a fost completat, sună la asigurator (numărul de telefon este pe asigurarea vinovatului și relatează cele întâmplate. La telefon vei primi următorii pași care trebuie parcurși.
Este posibil să vă solicite la telefon următoarele date:
- nume șoferi
- nume proprietari mașini
- domiciliu, CNP de la ambii șoferi
- număr de înmatriculare de la ambii șoferi
- serie și număr de asigurare de la șoferul vinovat
- detalii despre împrejurimile producerii accidentului
Veți primi informații referitoare la data, locul și ora unde să vă prezentați amândoi cu mașinile la asigurator pentru constatarea daunelor.
În caz că mașinile nu sunt deplasabile, un inspector va veni să le vadă.
Fiecare caz de solicitare despăgubire de la asigurator pentru daunele cauzate de un accident auto constă în deschiderea unui dosar, al cărui număr îl vei primi telefonic, după oferirea informațiilor de mai sus. E recomandat ca acest număr să îl notezi, astfel încât să îl poți menționa asiguratorului în momentul întâlnirii pentru constatarea daunelor.
Bonus: acte necesare despăgubire RCA
În cazul deplasării la asigurator în vederea solicitării obținerii despăgubirii, este nevoie să te prezinți cu următoarele documente:
- permis de conducere, asigurare și certificat de înmatriculare,
- cartea de identitate a autovehiculului
- buletin,
- formularul de constatare amiabilă completat de ambii șoferi (sau procesul verbal eliberat de Poliție),
- procura notarială de la proprietarul persoană fizică al autovehiculului, în caz că mașina nu îți aparține (sau împuternicirea de la proprietarul persoană juridică).
Sperăm că toate aceste informații să îți fie utile! Nu îți dorim să fii implicat niciodată într-un accident auto; însă, indiferent de caz, este nevoie să iei la cunoștință aceste informații, deoarece sunt foarte importante de știut de către orice șofer.
Condu în siguranță!
Pentru mai multe informații utile, urmărește în continuare blogul iTyres!
sursa foto: pixabay.com