5 semne ca ai probleme de ambreiaj

Timpul, stilul de condus agresiv, dar și neatenția vă pot prejudicia cu ușurință automobilul. Durata de viață a pieselor este un subiect care poate fi abordat din multe puncte de vedere, dar astăzi ne vom opri la indiciile pe care pedala de ambreiaj le dă înainte să cedeze.

Pentru început să ne familiarizăm puțin cu partea mecanică. Ce este acest ambreiaj și cum funcționează? Aflați din rândurile care urmează.

Ambreiajul reprezintă un ansamblu de piese, principalele componente ale acestuia fiind:Ÿ

  • volanta
  • Ÿdiscul de ambreiaj
  • placa de presiune
  • Ÿrulmentul de presiune

Acesta este poziționat între cutia de viteze și motor și are rolul de a întrerupe fluxul de putere dintre cele două,  facilitând astfel utilizarea cutiei de viteze manuală; să vedem în continuare care sunt indiciile care trădează defecțiunea acestui sistem.

Semne că ai probleme de ambreiaj

#1 Patinarea de ambreiaj

Acest fenomen este unul din primele semne și se manifestă prin mărirea lentă a vitezei la accelerare și un miros specific de garnitură arsă. Transmisia nu mai este conectată perfect cu motorul, prin urmare, chiar dacă pedala de acelerație este călcată, motorul se turează în gol iar mașina prinde o viteză extrem de mică.

#2 Zgomot nefiresc

Zgmotoul poate surveni din mai multe cauze cum ar fi: uzarea volantei cu masă dublă, deformarea discului de frecare sau chiar un simplu defect de montaj. Remediul diferă bineînțeles în funcție de cauza defecțiunii. Cel mai bine este apelarea la un service autorizat pentru o diagnoză eficientă.

#3 Cedarea cilindrului hidraulic

Dacă găsiți umezeală sub pedală, pe mocheta sau la motor în zona pompei hidraulice e semn de îngrijorare deoarece cilindrul hidraulic dă semne că începe să cedeze. Acesta trebuie schimbat cât mai rapid cu putință deoarece riscați să vă treziți fără pedala de ambreiaj și cu tot lichidul scurs.

#4 Nu intră în viteză la rece

Dacă se întamplă acest lucru înseamnă că placa de presiune nu mai lucrează așa cum trebuie și nu decuplează volanta complet de ambreiaj.

#5 Poziție anormală a pedalei de ambreiaj

Pedala poate fi prea sus când s-au uzat placa și discul, poate fi prea jos dacă se blochează rulmentul sau pârghia, poate fi moale sau tare când presiunea din sistemul hidraulic începe să scadă sau pur și simplu poate fi blocată, caz în care nu mai putem circula cu autoturismul. Dacă orice poziție ieșită din comun a pedalei de ambreiaj indică o defecțiune, asta nu înseamnă totuși că cedarea va fi imediată.

Cum ne protejăm împotriva problemelor de ambreiaj

Cauzele care determină scurtarea duratei de viață a ambreiajului sunt multe așa că am alcătuit o listă cu metode prin care să vă protejați ambreiajul autoturismului dumneavoastră împotriva uzurii premature.

1. Nu eliberați brusca pedala când cutia se află într-una din viteze și pedala de accelerație este la podea!

2. Apăsați întotdeauna ambreiajul până la capăt atunci când efectuați o operațiune

3. Nu mențineți timp îndelungat piciorul pe pedala de ambreiaj ( La semafor sau în ambuteiaje)

4. Schimbați kit-url de ambreiaj doar la service-uri autorizatate, operațiunea este foarte complexă și pot apărea defecte de montaj

5. Nu plecați de pe loc folosind trepte superioare de viteză

6. Evitați pe cât posibil suprasolicitarea ambreiajului (tractarea, urcarea de pante abrupte, mers prin nisip, zăpadă)

7. Alegeți anvelope de vară sau anvelope de iarnă de calitate.

Ce faci dacă te lasă ambreiajul în drum?

Din păcate nu există foarte multe soluții, dacă efectiv ambreiajul cedează nu-ți rămâne decât să suni la un service. Chiar dacă ai avea cu tine din întâmplare un kit nou ar fi imposibil să-l schimbi deoarece acțiunea necesită foarte mult timp și migală.

Mi-am dat seama că ambreiajul are probleme, ce fac în continuare?

Pentu început du-te la un service ca să vezi cât de gravă este problema. Dacă încă se mai poate circula cu el încearcă să-i prelungești durata de viața până cumperi unul nou, urmând sfaturile de mai sus.

Cam cât costă un ambreiaj nou?

Prețul variză desigur în funcție de marcă, model, producător-ul piesei, dar și în funcție de perfomanțele pe care le doriți. Nu în ultimul rând, recomandarea noastră este să nu cumpărați niciodată un kit de ambraiaj second-hand.

Pentru mai multe informații despre ambreiaj, citește și articolul: Cum functioneaza ambreiajul unei masini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *