Jante aliaj sau din otel?

La fel ca și în cazul alegerii anvelopelor potrivite, alegerea jantelor depinde în mod direct de nevoile dumneavoastră, dar și de așteptările pe care le aveți de la o mașina echipată cu astfel de jante. Jantele autoturismelor se clasifică în două mari categorii: jante aliaj și jante oțel.

Jante aliaj

Jante aliaj

Jante aliaj

Acest tip de jante sunt preferatele șoferilor. Materialul din care sunt construite reprezintă un amestec omogen cu proprietățile metalice a două sau mai multe materiale ceea ce le conferă o greutate mai mică în comparație cu jantele de oțel. Masa redusă a jantelor oferă foarte multe avantaje, cum ar fi: aderență sporită la demaraj și frânare, consum redus de carburant și control mai bun în curbe.

Pe lângă cele menționate mai sus, un alt atu al jantelor din aliaj este acela că se răcesc rapid. Acest lucru este posibil datorită conductivității termice bune a materialului din care sunt făcute dar și mulțumită distanței mari dintre spițe. Nu un ultimul rând trebuie amintit că design-ul acestui tip de jante este cu mult superior celor din oțel.

Jante oțel

Jante oțel

Jante oțel

După cum o spune și numele, materialul din care aceste jante sunt construite este oțelul brut. Într-adevăr ,jantele din oțel sunt ceva mai grele ca jantele din aliaj, dar sunt și mai ieftine. Acest tip de jante sunt folosite în general atunci când sunt predispuse degradării în timp. De asemenea, datorită formei în care sunt construite acestea susțin o mai mare greutate a automobilului, fapt pentru care sunt folosite la mașinile offroad și la autovehiculele voluminoase precum fi TIR-urile sau autocarele.

Grație prețului redus, jantele de oțel sunt folosite cu precădere de mașinile din domeniul administrativ sau domeniul economic privat, reprezentând o soluție ieftină și oportună

De ce e bine să avem două seturi de jante?

Motivele sunt destul de simple. În primul rând te scutește de un efort în plus atunci când primii fulgi de zăpadă își fac apariția, întrucât nu mai este nevoie să schimbați anvelopele, ci doar jantele, acțiune care poate fi făcută fără a mai merge la vulcanizare.

Al doilea motiv este creșterea duratei de folosință atât a cauciucurilor cât și a jantelor. Fiind două seturi care vor fi folosite periodic, anvelopele se vor uza mai ușor iar jantele de aliaj vor fi protejate pe tot parcursul se sezonului rece. Recomandarea noastră este atât achiziționarea unui set de jante aliaj cât și a unui set de jante oțel.

Cum întreținem jantele după ce le-am montat?

– În primul rând sporiți atenția atunci când sunteți la volanul mașinii atât în timpul mersului, cât și la parcări. În acest fel veți evita contactul dintre jante și suprafețele dure.

– Evitați folosirea soluțiilor pentru curățare corozive ori care conțin particule abrazive. De asemenea, nu folosiți bureți sau perii care pot produce zgârieturi fine.

– Apelați cu încredere la firmele care au ca obiecte de activitate întreținerea jantelor pentru a le aplica periodic un strat protector de ceară.

Dacă totuși nu ați reușit să vă decideți între una din cele două tipuri de jante, vă anunțăm că o companie australiană  a lansat pe piață în urmă cu doi ani prima jantă de serie creată dintr-o singură bucată de fibră de carbon. Având un diametru de 19 inch, aceasta cântărește numai opt kilograme iar prețul unui set pornește de la 15.000$.

Dacă doriți pur și simplu un set de jante aliaj de calitate, consultați specialitșii iTyres.ro!

sursa foto: ityres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *