Azi nu vom vorbi despre anvelope auto, ci despre faruri de ceata. Primavara si toamna, din cauza diferentelor de temperaturi se formeaza ceata si nu mare mi-a fost mirarea sa descopar ca unuii soferi nu stiu sau ignora necesitatea de a merge folosind faruri de ceata.
In ce conditii folosim faruri de ceata?
Poate nu stiai, dar poti folosi luminile de ceata doar atunci cand aceasta iti impiedica cu adevarat vizibilitatea dar si atunci cand ninge abundent, pe viscol si in cazul acelor ploi torentiale care uneori te obliga sa tragi deapta.
Vizibilitate mai mica de 50 de metri
E foarte important sa folosesti lumina de ceata fata si lumina de ceata spate (lumina rosie) atunci cand ceata este puternica si vizibilitatea este scazuta. Ai nevoie sa fii usor de vazut de cel care vine din spate, pentru ca indiferent cat de performante sunt anvelopele lui auto s-ar putea sa nu fie suficient pentru a frana la timp.
Nu folosi farurile de ceata atunci cand luminozitatea este buna, ii vei orbi pe cei aflati in trafic. Daca nu esti atent si le folosesti abuziv, te poti alege cu amenda si vreo 3 puncte de penalizare. 😉
Nu folosi faruri de ceata noaptea
Luminile de noapte nu trebuie confundate cu cele de ceata. Foloseste lumina alba pentru a imbunatati vizibilitatea pe timp de noapte si fii atent sa nu ii deranjezi pe ceilalti participanti la trafic. Stii ce vreau sa zic!
Asadar, foloseste farurile de ceata doar in conditii meteo extreme. Au fost dezvoltate doar pentru astfel de situatii. Nu uita sa reduci viteza, sa o adaptezi la conditiile meteo. Foloseste-le alaturi de faza scurta, faza lunga inrautateste situatia.
Verifica starea starea lampilor sau proiectoarelor de ceata
E toamna. Ti-ai verificat sau schimbat anvelopele? Noaptea temperaturile sunt la gradul de inghet in timp de ziua sunt in jur de 15-17 grade. Dimineata, ceata e densa si in anumite zone se circula greu. Verifica starea farurilor de ceata si foloseste-le responsabil.