cauciucuri de iarna

E riscant sa circuli cu anvelope de iarna pe timp de vara?

Legea din România obligă șoferii să își echipeze autoturismul cu anvelope de iarna ori de câte ori circulă pe o șosea acoperită cu polei sau zăpadă. Din păcate însă, codul rutier nu obligă șoferii să aibă automobilul dotat cu anvelope de vară atunci când circulă pe un carosabil uscat.

Ce vrem să scoatem în evidență este faptul că folosirea  cauciucurilor de vară pe timp iernii este aproape la fel de periculoasă precum folosirea anvelopelor de vară pe parcursul anotimpului rece. Riscurile la care se expun șoferii care obișnuiesc să facă acest lucru, motivele, dar și consecințele acestui obicei, le veți găsi listate în articolul de mai jos.

#1 De ce e periculos?

Principalul motiv pentru care o parte dintre șoferi folosesc anvelope de iarna în lunile de vară este reprezentat de factorul financiar.  Din cauza lipsei de informare, aceștia consideră că un set de anvelope de iarna este suficient de rezistent încât să-l utilizeze ani la rând fără se uzeze, fapt pentru care nu își mai cumpără anvelope de vara. 

Un alt motiv este reprezentat de faptul că pneurile de iarna se montează prin octombrie – noiembrie și se dau jos prin aprilie. Pe scurt, anvelopele de iarna stau montate chiar și 6 luni, așa că din comoditate, o parte dintre șoferi le utilizează pe tot parcursul anului.

#2 Care sunt riscurile?

Riscul comiterii unui accident auto este mult mai ridicat deoarece, din cauza utilizării îndelungate, rizurile se tocesc, iar pneurile nu mai pot opri mașina în condiții de siguranță, indiferent dacă pe carosabil este zăpadă sau nu. În cazul în care un șofer ajunge în această situație, tot ce îi rămâne de făcut este să schimbe cauciucurile cu unele noi.

De asemenea, trebuie adăugat faptul că anvelopele de iarna oferă un randament optim la o temperatură de -7 grade celsius.  În cazul în care temperatura depășește 30 de grade celsius, atunci distanța de frânare poate crește și cu 2,5 metri, față de un cauciuc de vară. Aceste fenomen se întâmplă deoarece compusul chimic din care este făcut un cauciuc de iarna este diferit față de celelalte.

#3 Consecințe

Utilizarea unui singur set de anvelope de iarna pe tot parcursul anului reprezintă de fapt o iluzie că economisim niște bani. Adevărul este că dacă îți dorești să economisești, cel mai bine este să investești în două seturi de anvelope, un set de vară și unul de iarna, pe care să le folosești pe rând.

Alegerea anvelopelor potrivite și utilizarea lor în funcție de anotimp  ține de responsabilitatea ta ca șofer, deoarece trebuie să te gândești că o distanță de frânare mică poate face diferența între viață și moarte.

Sfaturile v-au fost oferite de magazinul de anvelope Ityres. Pentru mai multe informații utile despre anvelope de iarna, accesați rubrica ”Articole” din pagina blog-ului nostru. Până data viitoare vă dorim un o săptămână frumoasă și multă voie bună.

sursa foto: pixabay.com
Vezi si pe Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *