Cand schimbam anvelopele auto?
Anvelopele verificate in mod regulat dureaza mai mult
Presiunea, deteriorarea flancurilor, semnele de uzura regulate precum si adancimea benzii de rulare sunt unii din cei mai importanti factori atunci cand vine vorba de calitatea unei anvelope. Verificarea anvelopelor de catre un expert este recomandat de catre toti producatorii de top precum Michelin, Pirelli etc.
Cinci motive pentru a va inlocui anvelopele
Exista motive majore care determina un propietar de autovehicul sa isi schimbe anvelopele.
1. Prezinta gauri sau intepaturi
De regula anvelopele moderne sunt suficient de robuste pentru a face fata diferitelor situatii de drum, diferitelor intemperii ce un sofer le intampina zilnic. Daca suspectati ca una din anvelope pierde din presiune, verificati atent sau mergeti la un service specializat.
2. Uzura peste limita legala
Anvelopele trebuie verificate periodic pentru a observa gradul de uzura. Din punct de vedere legal, o anvelopa nu trebuie sa aiba adancimea benzii de rulare mai mica de 1,6mm.
Uzura poate duce la derapari sau chiar accidente foarte grave.
3. Semne de imbatranire
Semnele de imbatrnire nu tin de data fabricatiei intrucat anvelopele nu au o valabilitate previzibila.
Ceea ce insa trebuie retinut este faptul ca anvelopele imbatranesc chiar si daca nu sunt folosite ori sunt utilizate ocazional.
Temperatura, intretinerea, conditiile de depozitare, conditiile de utilizare, viteza, presiunea, sarcina, stilul de condus – sunt doar cateva din efectele care afecteaza durata de viata a unui cauciuc.
Cele mai clare semne de imbatranire (duse la extrem) sunt: ruperea cauciucului benzii de rulare exterioare umarului si a talonului deformare.
Foarte important de retinut: imbatranirea excesiva a anvelopelor poate duce la pierderea aderentei.
4. Deteriorare
Obiectele ascutite (cioburi cuie sau alte resturi inatalnite zilnic), obiectele solide precum bordurile, gropile din belsug pe drumurile tarii noastre – nu fac altceva decat sa deterioreze o anvelopa foarte usor in functie de calitatea/producatorul acesteia. De regula taieturile nu sunt vizibile cu ochiul liber – motiv pentru care o verificare periodica a anvelopelor trebuie efectuata de catre un expert – va spune daca anvelopa poate fi reparata sau schimbata. Nu folositi niciodata anvelope care au avut pana sau au fost reparate din diferite motive fara acordul unui profesionist – ar putea avea un impact foarte serios asupra securitatii dumneavoastra.
O anvelopa auto nu poate fi reparata in situatiile:
– Gaurirea peretelui lateral
-Fir talon vizibil ori distorsionat
-Separarea de cauciuc sau materiale textile
-Cute in cauciuc sau materiale textile
-Daunele provocate de hidrocarburi sau substante corozive
-Desprinderea cauciucurilor interne prin rularea in stare sub-umflata
5. Identificare uzura anormala
Uzura anormala uzura inegala a anvelopelor – in anumite puncte, centru sau margini, indica o problema mecanica cum ar fi alinierea necorespunzatoare a rotilor sau o problema de echilibrare.
O alta cauza ar putea fi si faptul ca s-a rulat cu presiunea gresita.
In cazul in care observati uzuri anormale contactati un specialist.