Deși la un moment dat sau altul în viețile noastre declarăm că suntem îngrijorați de soarta planetei și că suntem persoane prietenoase cu mediul, este foarte posibil să nu ne fi gândit de multe ori ce am putea face pentru a ne aduce aportul la supraviețuirea cât mai lungă și în cât mai bune condiții a planetei. Spre exemplu, de câte ori ne-am gândit ce se întâmplă cu cantitatea extrem de mare de anvelope uzate care sunt uneori depozitate în anumite locuri dar de cele mai multe ori sunt dosite cât mai departe de ochii tuturor? Foștii lor proprietari se gândesc, poate, cel mult la faptul că ele le poluează câmpul vizual dar implicațiile sunt extrem de mari.
Numărul de anvelope uzate care ajung la centrele de colectare a deșeurilor (în cel mai bun caz) sau sunt ascunse prin curțile proprietarilor sau în spatele blocurilor sunt de ordinul milioanelor pentru o țară precum România. Ce ar putea face oamenii cu anvelopele uzate? În multe cazuri, suntem siguri, nu lipsesc ideile sau cunoștințele, dar trăim într-o epocă în care timpul este extrem de prețios.
Probabil cea mai nefericită idee ar fi aceea de a le arde. Anvelopele sunt făcute într-o proporție mare din materiale sintetice și arderea unei cantități mari de anvelope ar produce o catastrofă ecologică. S-ar elibera în atmosferă compuși chimici precum:
- benzen
- plumb
- hidrocarburi policiclice aromatice
- butadienă
- stiren
- dioxine
- furani
Catastrofe ecologice cauzate de arderea unei mari cantități de anvelope s-au raportat la începutul anilor ’90 dar nimeni nu ar risca în zilele noastre un asemenea lucru, având în vedere legislația privitoare la mediu în vigoare. O parte dintre compușii chimici care rezultă au potențial cancerigen și ar fi imposibil de eliminat din atmosferă pentru extrem de multă vreme de acum încolo.
S-au găsit soluții pentru folosirea anvelopelor uzate drept combustibil sau pentru producerea diferitor componente cauciucate care se adaugă la produse precum partea cauciucată a unui covor. Dar gama de astfel de produse este limitată din cauza celorlalți compuși pe care materialul reutilizat îi conține. Uneori nici nu ne închipuim ce procentaj mic dintr-o anvelopă este reprezentat de materialul natural, el fiind, poate, chiar inexistent în anumite tipuri de anvelope.
Folosirea anvelopelor în mod ingenios
Folosirea anvelopelor utilizate drept ghivece sau crearea unei ”gradini” prin umplerea acestora cu pământ și, eventual, aranjarea lor una peste cealaltă este o soluție ingenioasă și simpatică, dar ea nu rezolvă decât o parte nesemnificativă din problemă.
O astfel de ”grădină” trebuie rearanjată an de an și nu e o soluție viabilă pentru culturi destul de mari încât să umple necesarul de, să zicem, roșii pe parcursul unui an. Ce se poate face pe scară largă?
Reșaparea anvelopelor
Reșaparea anvelopelor este o soluție destul de prietenoasă cu mediul, pentru că permite refolosirea materialului, fără a exista și problema depozitării acestuia. Dar anvelopele reșapate nu oferă doar avantaje. Ele nu au aceeași durată de viață precum cele noi și, pe de altă parte, nu toate anvelopele se pot reșapa. Acestea sunt supuse unei verificări atente, care să stabilească dacă structura anvelopei este corespunzătoare și se poate reface.
Reciclarea anvelopelor
Poate că cea mai viabilă soluție ar fi aceea a unor societăți care să se ocupe de colectarea și valorificarea acestor anvelope uzate, oferind garanții că acestea nu vor ajunge să fie arse, eliberând în atmosferă compuși chimici poluanți. în România există ”Eco Anvelope”, o societate pe acțiuni care este deocamdată unică pe piața românească și își propune să se adreseze specific acestei probleme.