Centura de siguranta dă multe bătăi de cap șoferilor de pretutindeni. În ciuda faptului că mulți dintre aceștia nu-i găsesc utilitatea, centura de siguranta a dovedit de-a lungul timpului că poate salva vieți ori că poate atenua șocul unui accident auto.
În articolul de astăzi, vom încerca să ilustrăm importanță centurii de siguranta și totodată vom încerca să formulăm un răspuns celor mai frecvente întrebări despre acest subiect.
De ce e important să purtăm centura de siguranta?
Centura de siguranta are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. Sistemul acesteia este construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile mașinii, fapt pentru care airbag-ul vă poate face mai mult rău decât bine dacă nu aveți pusă centura de siguranta în momentul impactului.
O altă funcție esențială a centurii de siguranță este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât la momentul impactului te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, un ultim aspect pe care trebuie să-l menționăm, este că prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.
Care sunt sancțiunile dacă nu port centura de siguranta?
Codul rutier din România, intrat în vigoare de la 1 decembrie 2006, prevede sancționarea șoferilor indisciplinați cu puncte de penalizare, iar la acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 de zile. Nepurtarea centurii de siguranta se sancționează cu 2 puncte de penalizare și amendă de 195 ori aproape 300 de lei.
Când a apărut centura de siguranta?
Centura de siguranta a fost inventată de inginerul englez George Cayley la începutul secolului al XIX-lea, în ciudat faptului că newyorkezul Edward J. Claghorn, a fost primul care a patentat această invenție. Prima dată când centura de siguranta a devenit obligatorie atât pentru șoferi, cât și pentru restul pasagerilor, a fost în anul 1979, în statul Victoria, din Australia.
Există mai multe tipuri de centuri de siguranta?
Răspunsul este da, există mai multe tipuri de centuri de siguranta. Cele mai eficiente sunt centurile de siguranta în 3, 4 sau 5 puncte de prindere, folosite de cele mai multe ori pe mașinile modificate. Acest tip de centuri nu pot fi montat pe scaunele obișnuite, ci doar pe cele sport.
Ce este o centura de siguranta falsă?
Centura de siguranta falsă este un dispozitiv din plastic sau cauciuc cu ajutorul căruia păcălești computerul de bord al autoturismului, astfel încât să dispară semnalul sonor care te anunță că nu porți centura de siguranta. Prețul unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 15 lei.
În concluzie, importanța centurii de siguranta este incontestabilă și este de datoria noastră ca șoferi, să atragem atenția oricărui pasager nu o poartă. Sperăm să vă amintiți ce ați citit și în momentul în care urcați la volan. Informațiile v-au fost oferite de magazinul de anvelope Ityres, mulțumim pentru atenția acordată, vă dorim un week-end de poveste!