anvelope all seasons

Anvelope all seasons – mărul discordiei

Când vine vorba de alegeri suntem subiectivi, indiferent despre ce este vorba. Fiecare avem în spate o experiență, avem motive care ne fac să înclinam într-un sens sau altul, care fac ca alegerile noastre să pară juste. Nu contează cu ce argumente vin cei din jur, dacă nouă ni se pare cea mai bună alegere, o urmăm. Acest lucru este valabil și în cazul mult discutatelor anvelope all seasons.

Mereu se formează tabere înarmate cu cuvinte și care vin cu argumente atât din experiența proprie cât și din ce au citit sau auzit. Părerea mea este că adevărul universal nu există și că fiecare este îndreptățit să ia decizia confortabilă pentru el.

Război pe forum-uri: cel mai mare câmp de luptă

Forum-urile au devenit un câmp de luptă online unde orice internaut poate expune o părere, bună sau rea. Depinde foarte mult de noi cum gestionăm informațiile, cum triem și discernem. Toți vrem să ne autoconvingem că luăm cea mai bună decizie, acesta este și scopul sondării pe forumurile dedicate. Vrem să fim cât mai bine informați.

Este oare cea mai indicată sursă? Nu știu ce să spun. Eu sunt de principiu că atunci când te doare măseaua te duci la dentist, când vrei să te tunzi mergi la frizerie sau la coafor, când iți curge apa în casă chemi un instalator și tot așa… Până la urmă oamenii specializați într-un anumit domeniu au pregătirea necesară pentru a te îndruma corect.

Acest lucru este valabil și în cazul discordiei referitoare la anvelope all seasons. Fiecare tabăra are argumente pro și contra. Pe principiul conform căruia perfecțiunea nu există dar către ea se tinde, orice produs are avantajele și dezavantajele lui. Nici măcar nu cred că este vorba de un compromis, așa cum spun unuii, cred că este vorba de suma unor cumuli atât funcționali cât și emoționali. Cele mai bune pneuri sunt cele care iți oferă ȚIE o senzație plăcută la rulare, care au prețul corect pentru TINE, care iți iți dau acea siguranță în manevrare și care se potrivesc și climatului.

Argumentele unuia din Timișoara unde iarna ține 2 zile e normal să nu coincidă cu a unuia din Brașov unde iarna tine 6 luni. Argumentele unuia din Târgu Jiu, orașul cel mai ploios din România (cca. 850 mm.) nu se compară cu a unuia din Constanța, oraș în care plouă foarte puțin (cca. 525 mm.). Conduc pe drumuri diferite, în condiții meteo diferite, au stiluri diferite de condus, au mașini diferite. Totul diferă! Și e firesc să fie așa.

Eu pun problema altfel, dacă au fost inventate, nu a fost în van, a existat un scop. A existat o piață tintă care a fost acoperită cu acest tip de cauciucuri all seasons. Acolo unde există o cerere, apare o ofertă, o soluție. Să nu uitam că până să îi oblige legal, mulți circulau cu anvelope de vară pe timp de iarnă. Decât așa, nu o fi mai bine să circule cu pneuri all season? Și lucrul acesta nu e valabil doar în Romania, ci și în tarile eroropene dezvoltate. În Franța, spre exeplu, se circulă mult fară să se facă schimbul de anvelope sezonier și au fost semnalate foarte multe accidente auto care au avut la bază neadaptarea vehicolului la condițiile meteo.

Citesc des articole de genul: “cea mai bună anvelopă este…”. O fi, dar doar în condițiile și exigentele impuse de tine. Nu suntem la fel și avem zeci de producători cu experiență de peste 100 de ani în domeniu. Fiecare contribuie cu ceva unic, are un aport mai mic sau mai mare. Fiecare din noi caută acel “ceva”.

Comoditatea

Iată un agument al taberei PRO anvelope all season. Pentru unii lipsa drumurilor la service-ul auto în vederea schimbării anvelopelor este un avantaj. Pe lângă timp, mai scutesc și ceva bănuți. Să nu uităm că în momentul schimbului cu greu mai prinzi un loc într-un service care oferă și acest serviciu.

Clasa de consum

Probabil că știi că alegerea unei anvelope influențează în proporție de aproximativ 20% consumul de combustibil. De la A la G, alegerea clasei influentează atât consumul de combustibil cât și emisiile de CO2. Cei care urmăresc impactul propriu asupra mediului (și mă bucur că numărul începe să crească) vor alege clasele A sau B sau maxim C. Pentru că acest aspect este important pentru ei. Restul sunt detalii.

Rulaj și aderentă

Ușurința de rulare pe orice tip de carosabil, mai puțin pe cel înghețat, este încă un argument al taberei PRO. Dacă locuiești în zona rurală, străzile sunt curate indiferent de anotimp, cel puțin la mine în oraș. 🙂

Performanțele de frânare pe carosabilul ud sunt testate și mega-testate. Clasa de aderența, de la A la E, este trecută pe marginea anvelolopei, deci știi ce cumperi. Testete ADAC vin să confirme sau să infirme specificațiile oricărui pneu ieșit din cuptorul producătorilor.

Nivelul de zgomot

Poți alege cauciucurile bolidului tău și în funcție de nivelul de zgomot. Tabăra CONTRA se leagă și de acest aspect.

Prețul, un motiv în alegerea de anvelope all seasons

Tabăra PROanvelope all seasons spune că ieși mai ieftin în timp ce tabăra CONTRA spune că ieși mai scump.
Teoretic, e mai scump să cumperi 2 seturi de anvelope a cate 4 bucăți, decât să cumperi doar unul pe care îl folosești până se uzează. Aici iar intervin o mulțime de variabile care fac adevărul să se comprime și să se dilate în funcție de conducător, mașină și condițiile de pe carosabil.

Cred că cel mai important aspect este ca anvelopele să fie în condiție bună, să nu treci de acel stadiu de uzură care iți poate pune viața în pericol.

Noutăți încăpând cu mai 2021 pentru ambele tabere

1.Se introduce codul QR

Telefonul a devenit ca și pulsul, trebuie să îl ai. 🙂 Scanezi codul QR și afli toate detaliile de interes depre cauciuc. Simplu și comod.

Fac aici o paranteză și iți dezvălui că îmi e dor câteodată de viața fară telefon mobil. Îmi e dor de simplitate, de scrisori scrise de mână, cu stiloul chinezesc a cărui peniță mai lăsa din când în când câte o pată de cerneală, îmi e dor de viață tihnită și mai puțin complicată.

Acesta este mometul în care închid telefonul și citesc o carte. Iubesc mirosul de hârtie și cerneala de tipografie. E o dulce alinare a sufletului și mintii. De cate ori fac asta aud și argumentele CONTRA: “dacă se întâmplă ceva și nu pot da de tine?”. Și mulți, mulți, mulți de dacă.

1.Se introduce denumirea unică

Fiecărei anvelope i se atribuie un identificator al tipului. Nu știu dacă era nevoie, dar instituțiile europene care se ocupă cu astfel de reglementări au considerat că este necesar. Cine sunt eu să îmi dau cu părerea?

2.Pictograma pentru zăpadă

Dacă aveai neclarități legate de aderența pe zăpadă, acum lucrurile sunt mai clare. Pictograma asta e benefica războiului dintre cele 2 tabere. Prezența ei ar trebui să aducă liniște pe câmpurile de luptă, cel puțin la aspectul performanțelor anvelopei pe zăpadă.

3.Pictograma pentru gheță

Iată o noutate pe care eu o îmbrățișez. Distanța de frânare pe drumurile înghețate mi se pare relevantă pentru toți cei interesați de siguranța la volan iarna.

În încheiere, nu-mi rămâne decât să te îndemn să alegi inspirat, indiferent dacă alegi tabăra celor care preferă anvelope all seazon sau a celor care preferă anvelopele dedicate verii sau iernii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *