anvelope si pret benzina

Pretul benzinei in Europa

Un subiect dureros …  Azi vreau sa vorbim despre pretul benzinei. Stiu de obicei vorbim despre anvelope, dar masinile noastre au nevoie de combustibil si asta ne costa mai mult decat achizitia de noi anvelope.

Ti-ai facut vreodata un calcul referitor la cat te costa benzina intr-un an intreg? Eu nu vreau sa fac calculul asta nici macar pe luna. 🙂

Pretul benzinei la statiile din Romania

pretul benzinei
Cine ar fi zis in urma cu cativa ani ca pretul benzinei va fi in jurul sumei de 6 lei, plus sau minus? Observi cum odata la cateva luni, desi bag de aceeasi valoare, in rezervor ajung mai putini litri de benzina?

Cine e de vina? Criza financiara? Virusul Covid? Companiile petroliere? Pretul barilului de petrol?

Cert este ca nimeni nu isi asuma vreo respensabilitate in ceea ce priveste cresterea pretului la benzina. Petrolistii dau vina pe majorarea accizei si pe cresterea pretului la barilul de petrol. Cei care extrag petrol dau vina pe cresterea preturilor de extractie, transport etc. 

Din pacate, trendul e in crestere si, banut cu banut, aproape insesizabil, pretul benzinei va continua sa creasca.

Posesorii de masini electrice au scapat de aceasta grija. Pentru ei, cresterea pretului la benzina este irelevant. Pentru ei, sper sa creasca numarul de statii de incarcare electrice. La acest moment, pentru a fi sustinuti, alimentarea cu curent electric este gratuita. Oare pana cand?

Sa ne intoarcem la pretul benzinei. Romanii nu sunt singurii care sunt afectati de pretul benzinei. Toata Europa simte influenta cresterii. Daca noi trecem la biciclete si transport in comun, cum vor fi afectati producătorii de anvelope? Cum vor afecta aceste optiuni producatorii de masini? Cate industrii vor avea de suferit?

Doar planeta ne va fi recunoascatoare!

Pretul benzinei in Europa

Nu putem vorbi de vecini fara sa ne uitam mai inainte in propria curte. Nici la ei lucrurile nu sunt roz. De ce ne-ar interesa pe noi cat costa benzina in alte tari? In primul rand pentru momentele in care mergem in vacanta. In al 2-lea rand pentru ca suntem membri in UE si globalizarea inseamna si aliniere de preturi.

Hai sa vedem cateva expemple:

  • Ungaria: 1,28 
  • Polonia: 1,25 
  • Germania: 1,65 
  • Franta: 1,59 
  • Belgia: 1,64 
  • Italia: 1,70 
  • Spania: 1,41 
  • Danemarca: 1,80 

Astea fiind spuse, pentru a trage apa catre moara noastra, pretul la carburanti influenteaza si pretul la anvelope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *