Șofer fiind, trebuie să fii întotdeauna pregătit să faci față situațiilor dificile care pot surveni în timpul condusului. În articolul de astăzi vom discuta despre cum trebuie să reacționezi atunci când motorul autoturismului ți se opreste în timpul mersului.
Chiar dacă situația se întâmplă foarte rar, e bine să fii întotdeauna pregătit și să deții un bagaj de cunoștințe necesare ca să te poți descurca în această situație.
-
Păstrează-ți calmul
Din cauza volumului ridicat al muzicii există posibilitatea ca să conștientizezi că ți s-a oprit motorul abia în momentul în care încerci sa schimbi direcția, iar volanul autoturismului se va manevra cu dificultate.
Încearcă să nu te impacientezi indiferent de viteza cu care mașina ta rulează. Păstrarea calmului în momentele de criză este esențială în soluționarea acestora.
-
Redu viteza și caută cu privirea un loc unde poți staționa
Încă nu știi ce problema are motorul mașinii tale, așa că e bine să oprești într-un loc în care poți staționa o perioadă de timp fără să-i incomodezi pe ceilalți participanți la trafic. Oprește mașina pe partea dreapta a drumului sau încearcă să o urci pe acostament.
Verifică apoi care este problema cu motorul autoturismului.
-
Atenționează-i pe ceilalți șoferi
În timpul manevrei nu uita să dai semnal dreapta sau să apeși butonul de avarii. Dacă nu reușești să repornești motorul autoturismului într-un timp scurt, nu uita să montezi triunghiurile reflectorizante la distanța regulamentară.
-
Scoate mașina din viteză
Fie că te afli la volanul unei mașini cu cutie de viteze manuală sau automată, acest lucru este recomandat pentru a păstra inerția mașinii și pentru a te scăpa de grija menținerii piciorului stâng pe pedala de ambreiaj în cazul cutiilor de citeze automate. Dacă sunteți posesorii unui autoturism dotat cu schimbător automat, duceți levierul în poziția N.
-
Pregătește-te să folosești forța
Dacă ți s-a oprit motorul în mers e clar că nu îți va mai funcționa servodirecția, iar pedala de frână se va apăsat mult mai greu ca de obicei, așa că fii pregătit să îți folosești forța atunci când vrei să schimbi direcția de mers a autovehiculului.
-
Folosește-ți atenția distributivă și respectă regulile de circulație
Respectă în continuare semnele de circulație și asigură-te înaine să efectuezi orice manevră. Chiar dacă ai o defecțiune, nu-i incomoda pe ceilalți șoferi. Încă un sfat este să elibereazi contura de siguranță abia după ce ai oprit mașina în condiții sigure.
-
Ce fac după ce am scos mașina de pe partea carosabilă?
Din instinct vei încerca să repornești mașina. Dacă motorul pornește din nou, condu foarte precaut până acasă și programează-ți mașina la service pentru a vedea ce probleme are.
În cazul în care motorul autoturismului nu mai pornește, apelează la un service specializat pentru a o tracta ori pentru a o repara.
Pentru mai multe informații despre siguranța ta și a pasagerilor în timpul călătoriei cu autoturismul îți recomandăm și articolele noastre precedente ”sfaturi pentru a conduce pe vreme ploioasă” și ”8 sfaturi pentru începători”.
De asemenea, vă invităm să ne urmăriți activitatea și pe pagina noastră de Facebook!
Conduceti prudent!