sfaturi vreme ploioasa

Sfaturi pentru a conduce in siguranta pe vreme ploioasa

Ploaia poate da bătăi de cap șoferilor, fie ei experimenați ori începători. Tocmai de aceea în articolul de astăzi vă prezentăm o serie de sfaturi utile pentru a conduce în condiții de siguranță maximă pe vreme ploioasa. Stilul de condus neadaptat la condițiile climaterice vă poate afecta jantele ori cauciucurile mașinii și vă poate pune siguranța în pericol.

Țineți cont de sfaturile pe care le vom da în continuare pentru siguranța dvs și a celor din mașină.

Reduceți viteza și păstrați distanța regulamentară

Primul sfat, după cum era era de așteptat, este să reduceți viteza și să păstrați distanța regulamentară față de mașina din față. În condiții meteo nefavorabile șoferii devin foarte imprevizibili și imprudenți așa că e bine să respectați cele două sfaturi enunțate anterior evitând în acest fel un eventual accident. Reducând din timp viteza veți avea mai mult timp să reacționați iar mașina nu va aluneca pe asfaltul umed.

Evitați bălțile

Pe timpul ploii, lacurile de pe asfalt se transformă în adevărate capcane deoarece acestea pot ascunde gropi adânci, guri de canal fără capac ori anumite obiecte care vă pot periclita caroseria autoturismului. Treceți prin lacuri doar dacă nu aveți nici o altă opțiune, dar cu viteză redusă.

Fiți cu ochii pe pietoni

Pietonii, la fel ca și șoferii, devin mai grăbiți, mai neatenți și mai imprevizibili. Speriați de picăturile de ploaie, aceștia vor evita lacurile ori vor încerca să economisească timp traversând prin zonele nepermise. Un alt aspect care ține tot de pietoni este acela că fiind foarte grăbiți, aceștia aleargă ori uită să se asigure când pășesc pe trecerile de pietoni.

Ferește-te de acvaplanare

Acvaplanarea este fenomenul de plutire al autovehiculului, datorat desprinderii roților de sol și rularea acestora pe pelicula de apă ce se interpune între asfalt și anvelopă. Această peliculă poate fi chiar de ordinul zecimilor de milimetru. Principala cauză a fenomenului de acvaplanare este viteza de deplasare prea mare pe carosabilul ud, iar cauza secundară este uzura profilului anvelopelor, tocmai de aceea e bine ca anvelopele să fie schimbate periodic.

Aprinde farurile, ștergătoarele și dezaburirea

Așa cum ai învățat la școala de șoferi, fă tot ceea ce trebuie pentu a avea o vizibilitate cât mai bună, dar și pentru a fi mai ușor de reperat de ceilalți participanți la trafic. Chiar dacă îți crește vizibilitatea, nu folosi faza lunga decât atunci când nu-i orbești pe ceilalți conducători de autovehicule.

Acestea au fost sfaturile de astăzi, nu uitați să vă echipați autoturismul cu cauciucuri adecvate pentru vreme ploiosă și să fiți întotdeauna precauți în trafic. Echipa Ityres vă urează asfalt uscat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *